Billig og billig fru Blom

bilde (11)Som eier av en snekke fra 1974 uten mange tekniske duppeditter og med liten dieseltank har jeg ikke hatt veldig store utgifter som båteier foreløpig. Det kan nok fort endre seg, men foreløpig noterer jeg med en viss undring båtfolkets hang til å få ting til båten så billig som mulig.

Det jeg spesielt har lagt merke til i de båtfora jeg frekventerer på nett, er denne hangen til billige deler til motoren. Alt skal være så billig som mulig og ikke nødvendigvis originalt heller, hvis man kan spare noen kroner.

Det er med en viss undring jeg registrerer dette.

Selv har jeg valgt å holde meg til originale Yanmar-deler til min motor. Som fersk båteier og landkrabbe (om enn etterhvert noe fuktig på bena, i det minste) så har jeg satset på originale deler fordi da tenker jeg at det er skikkelige saker jeg har kjøpt. I mitt tilfelle dreier det seg stort sett om deler til motoren i forbindelse med vårpussen.

Små størrelser til stor motor.
Små størrelser til stor motor.

Altså oljefiltre og luftfiltre, impeller og pakninger, og sinkanoder. Alt dette har jeg kjøpt originalt, og det kostet meg under tusenlappen, noe som ikke jeg synes var avskrekkende. Jeg har ikke engang giddet å sjekke hva uoriginale deler koster for å sammenligne dette. Selv om jeg kan få samme pakke for 500, 600 eller 700 bryr det meg egentlig ikke. Det er en såpass liten sum at jeg ikke går konkurs uansett!

Det kan godt hende at billigmerker og kjedemerker fra for eksempel Maritim og Biltema gjør samme nytten, men forskjellen på pris er likevel liten. Derfor har jeg også kjøpt velrenomerte produkter innen både båtvask, gelcoatrenser- og fornyer, bunnstoff og slikt. Valgt både ved å lese om andres erfaringer og ved å lese tester.

Gleden og tryggheten jeg får igjen ved å putre rundt med en velfungerende motor er vel verdt noen ekstra kroner.

Det kan nok hende at jeg ville tenkt annerledes hvis jeg hadde en større og nyere båt med behov for dyrere deler og diesel? Ikke vet jeg.

Selv om jeg også irriterer meg over at dieselprisen på Lindøya har gått fra å være en av indre Oslofjords rimeligste til en av de dyreste, så har jeg ikke sluttet å dra dit. Det er nærmeste pumpe for meg, og med en tank på 30 liter koster det meg knappe 400 kroner å fylle den, og da kan jeg putre rundt på småturene mine i et par uker!

Related Images: