Fjelluka er snart over

Denne uka har skipperen kravlet rundt om i den norske fjellheimen, og i dag er jeg så stiv og støl etter en seks timers tur at jeg ikke duger til noe annet enn å skrive båtblogg… Ingen flere langturer i dag, nei!

Været har vært svært skiftende her på Skeikampen, men bedre enn meldt på forhånd. Det har vært alt fra haglbyger på formiddagen til blå himmel og sol noen få timer etterpå. På gårsdagens tur begynte det også bra, men det kom en liten, mindre og forsiktig regnskur på veien ned, mens det tordnet i det fjerne.

Men vi kom oss tilbake til hytta uten at det ble verre, og meldingene om full øspøs og mer torden fra kvelden og gjennom natta stemte ikke.

Så været har altså vært like ustabilt og skiftende i fjellheimen som det har vært på sjøen i det siste!

Skipper leker fjellgeit

I morgen er det retur til Nesodden – hvor noe av det første jeg kommer til å gjøre er å komme meg ned til båten og sjekke ståa der. Så er det endel rydding og vask som gjenstår for å gjøre skuta klar til avgang neste søndag – ettersom jeg begynner på sju nattvakter fra søndag kveld denne helga.

Deretter er det altså klart for årets fjerde båtferie – og det som blir hovedbåtferien. Totalt skal jeg være ute på tur i cirka sju uker, en av dem er en nattuke der jeg skal jobbe fra båten. Det er det lenge siden jeg har gjort, så det blir jo spennende!

Jeg har jo skrevet før at hovedmålet er å komme meg til Hardangerområdet, men hovedmålet er også bare å kose meg i båten, så får vi se hvor langt jeg kommer før jeg er nødt til å snu og begynne på returen. Det er det som vanlig været som avgjør! Jeg må jo krysse både Lista, Jæren og Sletta for å komme meg til Hardanger.

Starten blir noe annerledes enn jeg første tenkte meg, ettersom det blir en liten tur innom Sverige før jeg krysser over fjorden. Jeg starter nemlig turen med å dra til Strömstad, Koster og Fjällbacka. Da får jeg med meg to passasjerer – Sunniva og moren hennes – de første dagene.

Hovedmålet for passasjerene er Fjällbacka, og den historien går tilbake til 2016. Da skulle jeg og døtrene mine dra over til Fjlbacka med snekka, et par uker etter at jeg hadde vært der for første gang med daværende rederinne. Begge døtrene mine hadde jo lest noen av bøkene til Camilla Läckberg og også sette alle episodene i TV-serien, så de hadde lyst til å besøke stedet.

Men været spilte oss et puss, og vi måtte rett og slett snu da vi kom til Gula Humpen, hverken skipper eller passasjerer var interessert i å fortsette, så istedenfor ble det en overnatting i Havstensund og Pokemon-jakt på jentene før vi dro tilbake til Strömstad og deretter Halden. I Halden ble vi loiggende et par dager på grunn av været, og det endte med at jentene tok toget hjem og jeg ble liggende et døgn til før jeg tøffet hjemover.

Havstenssund by night…På Pokemonjakt i 2016

Jeg lovte begge at vi skulle prøve å komme oss til Fjällbacka igjen, og i 2019 ble Victoria med dit på en spontan ikke-planlagt tur. Og i år klaffet det for Sunniva, som endelig skal komme dit også. Med forbehold om at været tillater det! Moren hennes blir med på denne turen, da hun aldri har vært i Sverige med båt, så planen er å stikke innom Strömstad på turen sørover, og innom Koster på returen før jeg drar over fjorden til Stavern. Avhengig av været kan det hende det blir avlevering av passasjerene i Strömstad på returen også, slik at de tar buss til Halden og deretter tog hjemover.

Med Victoria i Fjällbacka i 2019

Er været på vår side blir de imidlertid med over fjorden til Stavern og spiser fiskesuppe der før de drar hjemover på den siden av fjorden!

Deretter skal jeg, slik det ser ut nå, dra oppover til Skien og hente en passasjer der, som skal bli med noen dager på vei sørover. Det blir i så fall noen som ikke har vært så mye på sjøen før. Jeg tenker en stopp på Valle eller å dra rett til Risør, og deretter innom de faste stedene som Grimstad og Lillesand, kanskje opp Reddalskanalen? Ville jo vært flott å vise fram Blindleia i nydelig sensommervær også?

Jeg håper jo på at jeg er heldig med været også på dette toktet! Jeg setter min lit til en setning i en sak i VG, der det ble nevnt at august kunne by på litt bedre vær enn juli…

Blindliea på sitt nydeligste. Her fra Bliksund

 

Related Images: