Ja takk, begge deler – nok en gang?

Jeg har jo skrevet tidligere om årets båtferieplaner, og om når jeg skal ut på båtferie. Man samtidig har jeg vært litt i villrede om hvor jeg skal dra i år. Men nå har jeg kanskje bestemt meg! Tror jeg …

Når man er sykmeldt og ikke engang – i skrivende stund – er i stand til å komme seg om bord i båten, så får man jo tid til å spekulere og tenke litt. Og nå har jeg nesten bestemt meg for hvordan hovedbåtferien i år skal gjennomføres.

Det er jo egentlig kun to reelle valg for årets hovedbåtferie, og det er en ny tur langs kysten av Norge, med et håp om å komme seg forbi Jæren og deretter kose seg litt i de sørlige deler av Vestland fylke rundt Hardanger. Med et lite håp om å prøve meg på Sognefjorden og Flåm, men det skal vel holde hardt …

Det andre alternativet er en ny Sverigetur med avstikker til Danmark – i alle fall til Læsø.

Lysten til å besøke Læsø er stor. Disse brosjyrene la noen andre båtfolk igjen på servicesenteret i gjestehavna i Donsö for to år siden …

Jeg har egentlig – hittil – tenkt mest på at det blir det første alternativet i år, og at jeg satser på Sverige/Danmark til neste år. Da er også planen å ta hovedbåtferien før sommeren, altså i mai/juni. Men i det siste har jeg tenkt litt på at det kanskje ville være mulig å slå to fluer i en smekk? Eller i alle fall en og en halv flue?

Den første båtferien i år skulle egentlig ha vært to uker fra midten av mai og ut måneden, men siden jeg nå er sykmeldt, og antakelig blir det et par ekstra uker, så vil jeg både kunne utvide de to ukene, og få noen ekstra feriedager til gode i september. Jeg har jo tatt ut maksimalt av feriedagene mine i år, og har i tillegg noen dager i september som jeg må jobbe fordi jeg ikke har mer ferie å ta ut …

Men siden jeg nå er sykmeldt også noen dager jeg skulle hatt ferie, så kan jeg flytte de feriedagene til slutten av september. Da vil jeg i praksis få i alle fall en uke ekstra i september.

Da vil jeg få litt bedre tid på meg, og kan – med værforbehold som vanlig – kanskje rekke både en tur nedover svenskekysten og en tur over til Danmark. Så har jeg valget om å dra rett over fra Skagen til Sørlandet, eller dra tilbake samme vei jeg kom og krysse over Oslofjorden for eksempel ved Koster, og deretter fortsette nedover Sørlandet, men ikke lenger da enn til Mandal/Farsund. 

Det er akkurat det siste alternativet – det lengste – jeg funderer mest på nå. Etappen over fra Skagen til området rundt Arendal/Homborsund (for eksempel), vil jo ikke være ekstrem lang, rundt ti timer hvis jeg har en gjennomsnittsfart på 7,5 knop. Det vil for eksempel tilsvare strekket jeg tok for tre år siden, da jeg dro fra Stavanger til Farsund, og med dårlig vær og røff sjø fra litt nord for Lista til jeg kom i le på vei inn til Farsund.

Den største forskjellen vil at jeg vil være i åpent hav og ikke se land overhodet på mange timer – det blir å styre på kompasskursen hele tiden. Da må jeg faktisk innrømme at en autopilot ville vært godt å ha! Jeg er jo litt skeptisk til autopilot fordi mye av min glede når jeg er på tur nettopp er forbundet med å sitte ved rattet og kose meg. Det er dog lettere å gjøre, og lettere å holde konsentrasjonen oppe, når man hele tiden har land i sikte både på sidene og foran og akter!

Runder Lista i nydelig vær. Litt mer til styrbord ligger jo fastlandet, men bildet kan jo gi en liten pekepinn på hvordan det vil være å dra på åpent hav …

Akkurat det med å tøffe av gårde på åpent hav skremmer meg ikke, det virker faktisk ganske så forlokkende, det ville vært en fantastisk følelse tenker jeg, og jeg har litt lyst til å prøve det en gang, men kanskje ikke alene og/eller med den båten jeg har nå, så derfor heller jeg mer til å ta returen langs svenskekysten og dra over fjorden til norsk side når den begynner å bli noe smalere. Jeg har jo gjort akkurat det tidligere ved et par anledninger, og har krysset over fra Koster til Stavern-området. Selv om det tar mye lenger tid enn å dra rett over Skagerrak …

Hvor langt jeg kommer er jo væravhengig, som vanlig. Det tar ikke mange dager å komme seg ned til øyene utenfor Göteborg slik at det er kort tid over til Læsø hvis alt klaffer, og kanskje en liten tur også over til det danske fastlandet hvis værgudene er på min side? Sæby/Frederikshavn for eksempel? Fra Källö-Knippla er det drøye fem timers tur hvis jeg kjører i en gjennomsnittsfart på åtte knop. Da sikter jeg meg inn på Vesterø havn, som jeg har hørt er den som anbefales. Legger jeg meg i Østerby havn er det enda kortere. Fra Vesterø til det danske fastlandet, for eksempel Sæby, er det under to timer i samme fart. Man må vel nesten innom det danske fastlandet også, når det er så kort vei?

Källö-Knippla er en av mine favorittplasser i Sverige. Herfra er det bare en kort dagsetappe til den danske øya Læsø.

En slik «Ja takk, begge deler»-løsning vil selvsagt også føre til at det vil bli vanskelig å komme meg helt opp til Hardanger-området på siste del av ferien. Da er jeg i alle fall avhengig av at det klaffer omtrent 100 prosent med værgudene … noe det aldri gjør! Så da er området rundt Mandal/Farsund mest realistisk for når jeg må snu baugen tilbake i retning hjemmehavna. Og da kan det heller bli en ren norsk hovedferie neste år istedenfor. Hvor jeg får rundet Lista og Jæren.

Hvis jeg gjør som jeg tror jeg gjør, så blir det Farsund som blir siste stopp på Sørlandet i høst …

Etter planen drar jeg uansett ikke av gårde på hovedbåtferien i år før mandag 5. august – så jeg har tid nok til å ombestemme meg igjen – og kanskje havne på noe helt annet enn disse to alternativene også! 😀

For øyeblikket er den første ordentlige båtferien jeg hadde planlagt satt på vent inntil videre på grunn av operasjonen i hånden, og nå påfølgende betennelse i såret. Egentlig skulle jeg ha vært på ferie fra 13. mai og ut måneden med første jobbvakt 2. juni. Jeg blir nok sykmeldt ytterligere, men når hånden blir bra nok til å dra på tur med, er en helt annen sak.

Jeg regner i så fall med at det blir en Sverigetur denne gangen også, selv om jeg kanskje drar samme veien om noen måneder. Jeg har jo noen faste stopp når jeg er på Sørlandet, og en av dem er jo å hilse på broren min og kona hans, som driver Brygga Kro på Skottevik Feriesenter. Å besøke dem i juni tror jeg ikke er en god idé, da er hovedsesongen deres straks i gang, og de vil sannsynligvis ha liten tid til overs. Kommer jeg der i august/september er det en helt annen sak, da avslutter de snart sesongen og det er mye roligere …

Derfor tenker jeg å ta Sverige nå først. Og da har jeg jo nok en gang muligheten til å ombestemme meg i august, selv om jeg altså akkurat nå tror jeg har bestemt meg!

Men først må hånden bli bedre. Jeg har startet på en antibiotikakur som er over i slutten av denne uka, og virker den som planlagt er jeg åpen for å tøffe av gårde til helgen …

(Hoveddelen av dette innlegget ble skrevet for flere uker siden, men er lettere omskrevet et par steder før helgen, for å være mer dagsaktuelt! Det går fortsatt veldig sakte å bare skrive med venstrehånden!)

Related Images: