Det går sakte framover

Denne uka har jeg ikke fått vært så aktiv som jeg hadde håpet på. Så jeg ligger nok etter skjema med tanke på å få båten ferieklar til neste uke. Men jeg har i alle fall begynt på oppgaven med å få forkabinen i stand.

At jeg ikke ville være klar til å dra av gårde på båtferie fra mandag av innså jeg vel egentlig ganske tidlig, og med tanke på den uka som nå snart er over, så er det egentlig litt i det blå akkurat nå når jeg kan kaste loss for noen ukers ferie.

Jeg jobber natt denne uka, og planen min har jo vært å sove ut etter nattvakt og deretter ta noen timer i båten med forkabinen. Men det har gått litt tregere enn jeg hadde trodd. Så når jeg er ferdig med nattuka mi med siste vakt natt til søndag, så blir det nok flere hele dager hvor jeg må ta meg sammen og få gjort så mye som mulig.

Mandagen ble det ikke gjort noe ettersom jeg dro på fotballkamp med døtrene og ikke fikk vært nede i båten i det hele tatt. Tirsdag kom jeg meg ned i båten og fikk startet på ryddingen i forkabinen, eller rettere sagt flyttet rotet i forkabinen over til cockpiten … Onsdag var jeg veldig sliten etter jobben siden jeg sov dårlig etter jobb dagen før, og fikk dermed ikke veldig mye tid i båten, men nok til å få tatt en kattevask av kabinen.

Rotet i forkabinen er effektivt flyttet over til cockpiten…

Torsdag tok jeg en ny og litt mer grundig vask og fikk skåret opp isolasjonen som jeg skal lime på skrogsidene. Jeg synes jeg var ganske heldig med tilpassingen, jeg må nok skjøte litt helt framme i baugen, men ellers gikk det ganske bra. Alt er faktisk i et helt stykke. Jeg har aluminiumsteip som skal brukes de stedene jeg må skjøte, men siden isolasjonen skal dekkes av det nye skrogtrekket, så er det ikke så veldig nøye om det ser pent ut eller ikke, bare at det er tett.

Klar til å vaskes!

Jeg prøvde meg også på å lime skrogtrekket torsdag kveld, men der tror jeg nok at jeg gjorde noe galt, for jeg synes ikke det heftet så godt som jeg hadde trodd det skulle. Jeg bruker Casco våtromslim som har den egenskapen at det ikke fester umiddelbart, slik at man har tid til å gjøre justeringer underveis, men synes som sagt at det ikke ble så bra vedheft.

Så i dag skal jeg straks ned i båten og prøve på nytt!

Jeg tror at feilen kan være en av tre, eller en kombinasjon av de tre: At jeg kanskje hadde på for lite lim, at jeg ventet enten for kort tid eller for lang tid før jeg presset isolasjonen på plass. Jeg tror også at det var en tabbe å ta lim på hele skrogsiden med en gang. Jeg skulle kanskje ha begynt med en tredel av siden, fått isolasjonen til å sitte godt, og deretter ta neste tredel?

Så hvis isolasjonen er like løs når jeg kommer ned i båten etterpå, så skal jeg prøve den siste metoden!

Isolasjonen er på plass. Så var det å få limt dette riktig…

Cluet her, som jeg har fått tips av fra flere, er å vente til limet er akkurat «klebrig nok» før jeg fester isolasjonen. Er det for tørt og lite klebrig, så fester det ikke, så da har jeg enten tatt på for lite eller ventet for lenge. Jeg har brukt rulle, men har brukt pensel helt øverst og på deler av skrogsidene. Kanskje jeg bare skal fortsette med pensel og heller bruke rulle når skrogtrekket skal limes på over? Det er bedre å bruke rulle da slik at det ikke kommer ujevne buler og bulker som man lett ser.

En annen ting jeg sliter med, er å finne bor til drillen jeg har, slik at jeg kan få boret hull til lukefestene. Jeg finner rett og slett ikke borene, kun bits til diverse skruer! Jeg vet at jeg har dem et eller annet sted, men finner ikke hvor! Så jeg tror jeg må bite i gresset og stikke innom Clas Ohlsson på vei til jobb i dag for å kjøpe med meg noen. Da blir det litt mindre tid i båten i dag siden jeg må dra en time tidligere for å rekke butikken før den stenger. Mulig jeg velger å ta det innkjøpet lokalt, selv om det betyr nesten dobbel pris på ting jeg bruker en gang hvert annet skuddår …

Jeg klør etter å få gjort noe med denne treplata, men tror jeg utsetter det til senere i høst. Skruefestene til luka (halvparten av dem) sees øverst!

I tillegg er det en gjenstridig skrue jeg ikke får løsnet i baugen der jeg skal fjerne to trelister for å kunne legge isolasjon og skrogtrekk helt innerst og deretter skru listen på igjen. Treplata der kunne jeg også tenkt å få gjort noe med, men den er delvis støpt inn i glassfiber, så den blir det vanskelig å få løsnet, for å ikke si umulig. Jeg verker etter å få pusset på det treverket, men det orker jeg ikke å begynne på nå. Det er ikke umulig at jeg velger den enkle, midlertidige løsningen jeg har brukt i cockpiten, og kjøper inn noe passende kontaktplast der istedenfor. Leker også med tanken på å kanskje montere en liten bokhylle der til skipsbiblioteket eller noe slikt … Men det skjer ikke denne uka!

Denne skruen vil ikke av!

Akkurat nå håper jeg å kanskje få båten klar til neste helg, tviler på at det blir noen avgang før det. For når jeg er ferdig med forkabinen, i alle fall delvis ferdig, så må det ryddes og vaskes og støvsuges i resten av skuta, slik at den er klar for langtur!

Det er jo ganske typisk at når jeg holder på med dette, så er det aldeles nydelig båtvær, sol og sommer, mens til uka er det meldt nedbør og dårligere vær… Sånn er det bare!

Related Images: