Apper i båten – del 3

I fjor skrev jeg et par innlegg om hvilke apper jeg bruker når jeg er om bord i båten og farter rundt. Jeg tenkte at det er på tide med en oppdatering av dette emnet, ikke minst fordi det har kommet til et par nye apper som jeg benytter.

I det store og det hele har ikke min bruk av apper til navigasjon og slikt forandret seg nevneverdig, men det har kommet til et par nye siden sist jeg skrev om dette temaet.

Den nye appen som jeg bruker mest er den nye fra Redningsselskapet. Den har flere funksjoner som jeg synes er svært nyttig å ha, og dermed blir den tatt fram når jeg er i båten. Den har også en sikkerhetsfunksjon som gjør at jeg synes det er en ekstra trygghet å aktivisere appen når jeg er ute på tur.

Etter at du har lastet ned appen  (som koster noen få kroner) registrerer du deg som bruker med detaljer om båten din, hjemmehavn, telefonnummer. Du kan til og med laste opp et bilde av båten.

Foruten å ha et kart med posisjonering av båten din, kompass, knopteller og slikt, kan du også få opp en grundig væroversikt med tidevann, vindretning og styrke, bølgehøyde osv.

Nødfunksjonen gjør også appen til en lur sikkerhetsanordning. Det er nemlig bare å trykke på ikonet før nød og deretter kommer det opp en side i appen som viser din posisjon samt to knapper du kan trykke på direkte, den ene for nød og den andre for assistanse. Når du trykker på Nød-knappen vil Tjøme Radio får umiddelbar beskjed og din posisjon og ringer deg opp for å avklare hva slags assistanse du har behov for. Et trykk er nok, ikke tre trykk for 1-2-0.

Den virker!

Den virker!

Kartdelen har også en funksjon for posisjonsangivelse som er lur, synes jeg. Nede til høyre er det en pil som viser retningen, og den har tre funksjoner: Fra start av ligger den og viser hvilken retning du er på vei. Du kan fritt bevege deg i kartet. Klikker du én gang på den låser den seg i retningen du kjører, men du kan fremdeles bevege deg rundt i karten, mens hvis du klikker på den en tredje gang, så låser den seg fullstendig slik at du kun vil se kartet i den retningen du kjører, uansett hvordan du beveger iPhonen eller iPaden. Smart sak.

Du kan også legge inn visning med kompass i kartet, knopteller i kartet og visning av nærmeste redningsskøyte. Du kan også legge inn dine egne favorittsteder, se steder du kan tanke, få informasjon om uthavner, gjestehavner, lege osv. Det eneste jeg synes er noe tungvint er at appen ikke husker innstillingene dine, så du må sette på for eksempel både kompass og knopviser manuelt for hver gang du starter appen. Det synes jeg er tungvint.

Andre brukere har også påpekt at den bruker mer strøm når mange av funksjonene er koblet inn, og at den ikke slår seg av når den avsluttes. Men totalt sett mener jeg den holder mål, men med noen få minus.

Jeg har ikke fått testet denne appen på iPaden ettersom jeg får beskjed om å oppgradere IOS-en først, og det har jeg ikke rotet meg til å få gjort. Jeg foretrekker i det hele tatt slike apper på iPad, da jeg synes det fort blir knotete å holde på med mobilen i slike tilfeller.

De to andre appene jeg har lastet ned og begynt å bruke, i alle fall delvis, er også lastet ned hovedsaklig for bruk på paden, nemlig Båtsportkart og Gule Siders På Sjøen.

Båtsportkart bruker jeg jo allerede, det har jeg rent fysisk om bord i båten, da er det altså snakk om ordentlige papirkart! Foreløpig har jeg klart meg fint med det som viser Bunnefjorden og Oslofjorden fram til Vollen ettersom det jo er i det området jeg stort sett har beveget meg. Jeg kommer til å kjøpe et nytt fysisk kartsett som viser resten av Oslofjorden og deler av svenskekysten når det nærmer seg den ordentlige båtferien, men til de vanlige turene bruker jeg stort sett iPaden. Og da er det hovedsaklig dybde og skjær jeg sjekker nærmere.

Båtsportappen er ikke veldig avansert. Det består rett og slett av kartene, som jeg ikke kan se er veldig annerledes enn de som NaVida bruker. NaVida er jo den jeg bruker overlegent mest av kartappene, men den har én svakhet, nemlig at den ikke følger deg ut av kartet. Du må derfor bruke fingrene og flytte kartet når du kjører ut av det kartutsnittet du er på. Appen til Redningsselskapet har jo en slik automatisk mulighet, så det er veldig praktisk. Det er jo slik kartplottere og mer avanserte apper som du må betale flere hundre kroner for, fungerer.

På Båtsportappen vet jeg ikke om det er en slik funksjon som automatisk oppdaterer kartet etter hvor du befinner deg, rett og slett fordi jeg ikke har fått det til å virke! Hos meg henger nemlig appen slik at det hele stopper opp. Om det er fordi jeg har en gammel iPad eller om det er en bug i selve appen vet jeg ikke. Jeg har ikke lastet appen ned på min nye iPhone 5s, så jeg vet ikke om den fungerer på den. Men ut av det jeg har sett, så ser jeg ingen grunn til å bytte fra NaVida og til Båtsportappen. Så den blir vel ikke mye brukt av meg slik det ser ut nå…

IMG_5232[1]Den siste appen jeg tenkte å skrive litt om, er Gule Siders På Sjøen. Den finnes i både gratisversjon og betalingsversjon. Jeg har foreløpig bare testet gratisversjonen.

Jeg bruker Gule Siders sjøkart på nett veldig mye. Nettsidene har jo en funksjon som gjør det mulig å beregne avstand og legge opp rute. Når jeg i mai dro til Holmsbu med båten for å bli med på festival, så brukte jeg nettidiene til å måle opp avstanden og fikk den totale lengden på turen til å være 37 nautiske mil. Dermed kunne jeg begene hvor lang tid det tok å komme meg dit, og det passet veldig bra. Så jeg har brukt nettsidene til Gule Sider når jeg har sittet og planlagt båtferien til svenskekysten også, ettersom jeg nå vet at det faktisk stemmer.

Denne appen ligner på mange måter Redningsselskapets app. Her kan du registrere detaljer om båten, legge til bilde og bruke telefonens GPS. Appen har en krisefunskjon lik den i RS-appen, der du med et par tastetrykk får sendt posisjon og detaljer og ringt 120. Kartdelen er like bra og nøyaktig som nettsidene, så vidt jeg kan bedømme. Den viser også hvor du er på kartet. Og det er vel det du får i gratisversjonen, pluss værmelding, selvsagt.

Betaler du 119 kroner kan du last ned kart til å kunne bruke offline, og det er rimeligere enn de mer profesjonelle appene. Da får du også ting som kurs og fart over grunn, trippmåler, og kan sette opp dine egne ruter med waypoints, mye som det jeg allerede har nevnt at du kan gjøre på RS-appen.

Som gratis-app har jeg ikke brukt denne mye, og knopmåler og kompass har jeg på RS-appen for 47 kroner istedenfor 119, så jeg ser ikke behovet for å bruke mer penger på denne foreløpig. Helt OK app, men den tilbyr ikke mye mer enn andre. Unntaket må være ruteplanleggingen, men det bruker jeg å gjøre på forhånd uansett, og det koster meg ingenting.

Les også:

Apper i båtende del 1 

Apper i båten del 2 

%d bloggere liker dette: