Mer båtstæsj

Høsten har vel strengt tatt begynt nå, og jeg har så smått begynt med å forberede vinteren. Det har i første omgang gitt seg utslag i et lite innhugg i båtkontoen med pakker fra Maritim og SeaSea levert hjem til skipperens hjem og deretter overført til båten.

Sikkerheten om bord i Bergtatt er blitt noe oppgradert. Da jeg kjøpte båten i oktober 2013 fulgte det med fire flytevester som er de vestene som er brukt om bord fram til nå. For noen uker siden gikk jeg til innkjøp av en oppblåsbar redningsvest, og etter å ha brukt den og gjort meg kjent med den, så har jeg bestilt to til. De er lette og komfortable å ha på, og langt å foretrekke på en varm sommerdag framfor en mye mer dekkende flytevest som fort blir klam og ubehagelig å ha på seg. I tillegg er de jo mer sikre ved et uhell enn en vanlig flytevest ettersom flytevesten er laget for å holde folk som kan og er i stand til å svømme flytende. En oppblåsbar vest kan holde en bevisstløs person flytende også.

Så totalt har nå Bergtatt sju rednings- og flytevester som standard utrustning. Vurderer å kjøpe et par til av den opplåsbare typen etterhvert. Blir det en båttur med felles barn eller noe slikt, så er det jo greit at alle har solide redningsvester på seg! Jeg valgte å kjøpe røde oppblåsbare vester. De kommer jo i både sort og hvitt og grått, og selv om jeg normalt sett ville valgt en sort, så tenker jeg at rødt er mer synlig hvis jeg eller noen passasjerer skulle havne i sjøen, og lettere å få øye på, så derfor ble det rødt, rett og slett.IMG_4482Et drivanker er nå også innkjøpt for å trygge situasjonen ved et eventuelt motorhavari. Det har stått på innkjøpslisten lenge, men først nå er det trygt om bord i båten. Et drivanker er noe som gir størst mulig motstand når det trekkes gjennom vannet. Det senkes noen meter ned i sjøen og festes til en drivende båt og vil være med på å gi en viss bremsekraft og sørge for at båten driver langsommere mot land ved for eksempel motorstopp.

Etter at jeg kjøpte båten har jeg også jevnt og trutt kjøpt inn litt sikkerhetsutstyr: Et brannteppe, ny brannslukker, nødrakett, en sammenleggbar åre (båten er nok for tung til at en slik åre vil gjøre veldig nytte, men bedre enn ingenting, tenker jeg), er også blant det som nå ligger i båten. Neste skritt er å ta VHF-kurset og få en VHF om bord. Jeg er nå også godt forberedt til vintersesongen med en heldekkende flytedrakt (som nevnt i et blogginnlegg for noen dager siden).

SeaSea hadde tilbud på fortøyningstau til brygge, og siden to av de jeg har er litt ødelagte, så kjøpte jeg inn tre av disse. De kom komplett med kause, sjakkel og rykkdemper. Riktignok hadde de bare 14 mm igjen, mens jeg har 12 mm fra før – som skal være tilstrekkelig for en 24 fots båt – men jeg ser det bare som en fordel med tykke og gode fortøyninger. Ett av disse ble montert og satt i bruk allerede etter turen søndag 27. september (kommer snart et turreferat!), og nå når høsten kommer og været blir litt mer ustabilt, så skal også de to andre settes i bruk.

SeaSea hadde også tilbud på refiller til Tørrbollen – som er en enkel form for fuktsluker til bruk i båten. Den forrige, som jeg kjøpte høsten 2013, har fungert veldig godt, og i 2013 og 2014 brukte jeg opp to poser, med andre ord ikke ekstremt mye fukt om bord! Refillen inneholder fire poser, og i tillegg har jeg jo fått tettet en liten lekkasje, så jeg er trygg på at båten vil være tørr og fin kommende vinter. I tillegg bruker jeg jo varmekolber og frostvakter når det er behov for det.

omniaDet siste jeg kjøpte var den mye omtalte (med pluss som fortegn) Omnia. Det er en slags ovn til båtbruk. Den plasseres oppå platen til spritkokeapparatet og fungerer som en slags stekeovn hvor man kan bake kaker og brød, lage omelett eller steke pizza og varme ferske rundstykker. Har lyst til å prøve denne og se om den er like genial som mange sier!

Fikk med meg et oppskriftshefte også. Kanskje det blir litt mer avansert matlaging neste båtsesong enn tomatsuppe fra pose… Tenk bare å våkne opp til varm kaffe og ferske rundstykker etter en overnatting på Håøya i oktober/november… Jeg har også tenkt å stikke innom XXL i løpet av høsten for å komplettere båtbyssa med et vaffeljern som er laget etter samme prinsipp, altså at det kan settes oppå et spritkjøkken.

I tillegg til dette som jeg har nevnt og som du ser på bildet, så ble det innkjøpt gaffateip, en trakt og noen oppbevaringsbokser på Clas Ohlsson tidligere i forrige uke…

Noe mer smånips er det fortsatt å kjøpe inn, det kan jeg jo skrive om neste gang…

%d bloggere liker dette: