På tide med vinteropplag?

For første gang siden jeg skaffet meg båt går jeg faktisk og lurer på om jeg skal legge båten i vinteropplag. For med den kulden som har vært i det siste, og en Oslofjord hvor faktisk isen legger seg, så er jeg i tvil om det er lurt å fortsette båtlivet.

Frykten min er jo at kulden skal skade noe om bord i båten ettersom jeg jo ikke har vinterkonservert den ordentlig.

Jeg har varme om bord og frostvæske i toalettet, men de kuldegradene som kommer nå er adskillig mer enn jeg har opplevd siden jeg kjøpte båten i 2013. Så jeg er litt i tvil om det holder?

  Ting kan jo tyde på at det er kommet is i eksosanlegget, jeg har ikke fått sjekket båten siden jeg satte på ekstra varme, men jeg har jo ikke opplevd noe slikt før heller. Og motoren er jo ikke vinterkonservert med frostvæske fordi jeg er vant til å bruke den jevnlig og det har holdt med varmerør tdiligere.

Men slik det ser ut nå er jeg i tvil. Jeg ser på webkameraet fra båthavna at det er kommet is i nærheten av båten og regner med at den kanskje må flyttes til bobleanlegget. I tillegg ser jeg ved selvsyn at det ligger ganske så mye is ute i selve Oslofjorden. Det er også nytt.

Jeg har to vintre med båtbruk bak meg, den første vinteren så jeg ikke noe is i fjorden i det hele tatt, i fjor så jeg is enkelte steder, men ikke ute på selve fjorden, mest mellom øyene og ved land. I år er det altså annerledes.

  Tanken på å ikke bruke båten i januar og februar forekommer meg noe fremmed, men tvilen er der nå, og frykten for skader på båten. Båt, motor og isforhold skal sjekkes nøye, så får vi se hva jeg bestemmer meg for.

Etter at jeg skrev disse linjene over har jeg sjekket langtidsvarselet, noe som ikke gjør meg veldig klokere… Det er meldt fortsatt kaldt, i Oksvals tilfelle stort sett rundt minus 12 grader, men til helgen og begynnelsen av neste uke går det jaggu meg over til 5-6 plussgrader! I tillegg var jeg en tur nede i båten i går ettermiddag og ble positivt overrasket.

Rundt båten var det noen isflak her og der, og noe sørpeis. Om bord i båten så alt bra ut. Alle frostvakter, varmekolber og ovner fungerte og det var en behagelig temperatur i kabinen. Jeg startet ikke motoren denne gangen, tror jeg venter med det til helga, men alt så som sagt greit ut og temperaturen både i motorrommet og akter der jeg plasserte en frostvakt før helgen, virket også bra.

Så kanskje jeg bokstavelig talt skal ha is i magen litt til?
Fortsettelse følger!

2 tanke på “På tide med vinteropplag?

  1. Når du nå starter etter å ha vært usikker på frost/motor ,så ta en grundig sjekk før du vrir på nøkkelen. Kjør ikke motor med mye turtall til å begynne med og kjør den bare kort tid før du sjekker oljaigjen Tenker på mulig frostspregning , men du har vel frostveske på ferskvannet til motoren??

    1. Har saltvannskjølt motor og har ikke foretatt vinterkonservering av den ettersom jeg de to siste vintrene har brukt båten hele tiden. Men hvis kuldeperioden fortsetter over lengre tid kan det hende jeg velger å gjøre det, og slenger på en presenning over båten…

Kommentarer er stengt.