Johanna på sjøen

Den gamle skuta Johanna har fått sjø under kjølen igjen og ligger nå fortøyd til brygga ved slippen til Oslo Havn. Det oppdaget jeg på en liten kveldstur jeg tok i forrige uke.

Johanna i juli

Historien om Johanna bør vel være kjent for lesere av denne bloggen. Den gamle seilskuta fra 1892 har i mange år seilt rundt innerst i Oslofjorden som charter- og sightseeingskute, og gikk på grunn under litt uklare omstendigheter i juli i fjor.

Den var på tur langs Nesodden-landet da skuta plutselig skiftet kurs og kolliderte med fjellsiden som går bratt ned i sjøen. Kapteinen om bord fikk ros for sine handlinger etter kollisjonen.

Johanna i september

Da skuta tok inn vann, kjørte han den nemlig på grunn på Hornstranda like ved, slik at alle de 156 om bord kom seg uskadd i land. Senere ble det klart at politiet mistenkte kapteinen for uaktsomhet. Det ble tatt en promilletest av kapteinen, som ikke slo ut. Hva som har skjedd videre med han vet jeg ikke.

Men selve skuta ble satt på slippen til Oslo havn på Sjursøya, og har ligget der siden da til reparasjon. Senest i mars var jeg innom slippen på en av turene mine for å ta en titt, og kunne konstatere at skuta fremdeles lå på land.

Johanna i april

Men da jeg, veldig impulsivt, tok meg en litt sen kveldstur i forrige uke, og havnet forbi Sjursøya, så kunne jeg se noe som gjorde godt for et båthjerte: Johanna flyter igjen! For der lå jaggu meg skuta på sjøen igjen, fortøyd til brygga ved siden av slippen. En god nyhet for oss som liker gode, gamle skuter!

Eierne, Norway Yacht Charter, lovte jo raskt at skuta skulle repareres og komme i drift igjen, men man vet jo aldri, så det var godt å se framgang i saken.

Alt tyder vel nå på at skuta blir å se i indre Oslofjord igjen denne sommeren! Og da er alt tilbake til det normale igjen! Jeg har nemlig passert denne skuta mange ganger når jeg har vært utpå fjorden med Bergtatt.

%d bloggere liker dette: