Siste rest av danskebåtkaia fjernes

Det foregår mye bygging i området rundt Bjørvika, der jobben min er plassert. Her om dagen så jeg at de nå også har begynt på rive restene av den gamla kaia ved Operaen. Dermed forsvinner en liten bit av Oslo sjøfartshistorie.

Det er kanskje ikke så mange som har tenkt på det, men restene av ødelagt betong med rustne stålstenger som i flere år har kunne beskues innerst i Bjørvika ved Operaen, er faktisk den gamle kaia der danskebåtene gikk i sin tid.

Selv har jeg, som nyinnflyttet Oslo-boer, selv tatt legendariske og smått beryktede “Holger Danske” – som etterhvert fikk tilnavnet “Holder Kanskje” – fra Oslo og til Danmark tidlig på 80-tallet. De fleste av disse turene husker jeg ikke så mye av, noe som vel er vanlig for mange av de som tok den turen…

Men i forbindelse med byggingen av Operaalmenningen, så skal det bygges såkalte “trapper” ned til sjøen innerst inne, og da må restene av den gamle brygga bort. Den har uansett ikke vært brukt på et par tiår…

Det øverste bildet viser “Holger Danske” i sin storhetstid. Bildet er hentet fra Digitalt Museum og viser skuta fra 1961, liggende ved kaia.

Under ser du slik restene av brygga ser ut nå, der arbeidene med å fjerne den endelig er i gang. Og helt nederst ser du hvordan arkitektene har tenkt at det skal bli.

Samme kai nå

Det blir jo antakelig ganske så flott der, etter hvert! Forøvrig har jeg jo skrevet noen ganger om planene om båthavn og gjestebrygge i Sørenga-området. Her ser det ikke ut til at noe har skjedd i det siste, men ett av alternativene var faktisk å plassere en gjestebrygge/dagbrygge innerst her. De planene blir det neppe noe av.

Illustrasjon hentet fra Bjørvika Utvikling

%d bloggere liker dette: