Båtferieplanene for 2021

Som jeg mange ganger før har skrevet, så liker jeg ikke å planlegge for mye når det gjelder båtferien. Det tar liksom litt bort det umiddelbare og impulsive som jeg liker ved båtlivet. Jeg har derfor aldri planlagt kurser og satt waypoints, men har stort sett et overordnet mål, som for eksempel Sørlandet, langs svenskekysten osv. Men nitidig detaljplanlegging, nei.

Ingen kanalferie neste år, men det står fortsatt på lista!

Det eneste unntaket jeg kan komme på i farten, er i forbindelse med mine planer om noen måneders kanalferie i Europa, Men det er en såpass annerledes ferie at det faktisk krever litt planlegging med tanke på både bunnforhold og brohøyde.

I Nederland har jeg for eksempel bestemt at jeg i alle fall må innom Edam og Gouda – for å kjøpe ost! Og Amsterdam er jo et must, men så veldig mye mer enn det, nei.

Og i år gikk jo alle planer om båtferie i vasken – av grunner jeg vel ikke behøver å forklare! Planen var en tur langs svenskekysten og deretter over til Danmark. Returen var enten tilbake samme vei eller via Skagen og over til Sørlandet – mye av det samme som jeg planla i fjor – men motsatt vei. Heller ikke det endte som planlagt – på grunn av været.

Krysser fingra for at et besøk i Sverige kan bli mulig i 2021!

Så vær og virus har en stygg tendens til å ødelegge detaljerte planer, så jeg planlegger derfor ikke mer enn overordnet, det er jo greit å vite når man tøffer ut av Oslofjorden om man skal fortsette på østsiden av fjorden eller vestsiden når man nærmer seg utgangen av Drøbaksundet…

Og til og med da kan man jo ombestemme seg… Oslofjorden er tross alt ikke så veldig bred…

I 2021 er vel situasjonen fortsatt ganske så uavklart. Og dermed enda en grunn til å ikke detaljplanlegge. Blir for eksempel Sverige i det hele tatt åpnet til sommeren?

Så plan A for neste års båtferie blir nok en gang Sørlandet – det er vanskelig å ta feil med den!

Og jeg tenker også kanskje på Telemarkskanalen som et annet alternativ, jeg må jo øve litt på dette med sluser. Men da er jeg også litt avhengig av å ha mannskap, i alle fall til jeg har blitt såpass erfaren på dette med slusing at jeg kan klare det alene.

Besøket i Skien i år var ingen höjdare, men Telemarkskanalen er fristende!

Det får vel være en plan B, eller en plan A2… Så får vel plan C være Sverige/Danmark og plan D “bare” Sverige? 

Det eneste som er 100 prosent sikkert er at det blir båtferie også neste år. Så får tiden vise hvor den blir, og også om det blir en ny kombinasjon av ferie og gjemmekontor… Det ville ikke vært meg i mot!

Det eneste jeg egentlig detaljplanlegger er NÅR selve ferien skal tas, det vil jo jobben gjerne vite, men der har jeg ennå noen måneder på meg før jeg bestemmer meg. Også her har jeg noen preferanser – og det er at båtferien IKKE tas i fellesferien – jeg hater overfylte havner – så det blir enten mai/juni eller august/september.

Med tanke på koronasituasjonen er det vel i skrivende stund mest sannsynlig at det blir båtferie – i alle fall hoveddelen av den – etter fellesferien enn før. ‘

Og blir det mulig å dra til andre land igjen med fly uten karantener og røde flagg – så står Storbritannia øverst på ønskelisten neste år. Det årvisse besøket i Nice i vinter- eller påskeferien er imidlertid droppet og lagt til høsten, i håp om at det lar seg gjøre. Men foreløpig er ingen av de avstikkerne planlagt å foregå med båt – selv om det er fullt ut mulig!

Sørlandet er vel alltid en vinner om sommeren! Jeg røper vel ingen stor hemmelighet når jeg sier at jeg har fått veldig sansen for Sørlandet – så at det blir en eller annen form for båttur til Sørlandet også neste år er vel omtrent bankers…