Stengte gjestehavner også i år?

I fjor var det full stopp og strenge restriksjoner i de fleste gjestehavnene før, under og etter påsken. Mange gjestehavner stengte totalt ned, noen få hadde åpent, og de som var åpne hadde strenge smitteverntiltak med stengte serviceanlegg og begrensninger på både antall båter, båttyper, antall personer om bord og avstand mellom båtene. Hvordan er situasjonen i år?

Se kontinuerlig oppdatert oversikt over stengte gjestehavner nederst i saken.

Unntakstilstanden for båtfolket varte i både mars. april, mai og langt ut i juni. Selv betalte jeg bare en 50-lapp for å ligge i gjestehavnene i Langesund og Skien så sent som 22. og 23. juni ettersom serviceanleggene var stengt på grunn av smittevern. 

Det desidert mest leste innlegget i denne båtbloggen i fjor var da også “Stengte gjestehavner” der jeg på det meste oppdaterte flere ganger daglig om situasjonen i gjestehavnene. Innlegget ble først publisert 26. mars, og den siste oppdateringen ble foretatt så sent som 8. juli! De fleste stengte gjestehavnene hadde åpnet i slutten av mai, men fortsatt med restriksjoner altså langt ut i juni/juli.

Lite visste jeg da at vi nå, snart ett år etter jeg begynte på innlegget og la ut den første versjonen, fremdeles står midt oppe i en koronapandemi, og hvor mange nå snakker om at den tredje bølgen er i gang.

Har benyttet tiden til å få kjøpt meg et ekte skipper-munnbind også! Kledelig, om jeg må si det selv…

Så da er det jo naturlig å spørre seg om hva som blir situasjonen i år?

Regjeringens råd for påskeferien er å unngå reiser som ikke er strengt nødvendige og å ha færrest mulige kontakter. For personer i områder med mye smitte, har helseminister Bent Høie (H) advart mot å dra på påskebesøk, overnattingsbesøk og hotell. Dette kan, akkurat som i fjor, også få konsekvenser for båtfolk, spesielt de som kommer fra områder med mye smitte.

Det jeg foreløpig vet er at Horten gjestehavn allerede har varslet at de vil holde stengt i påsken, og flere andre gjestehavner i samme distrikt vurderer det samme. Det står riktignok ikke på nettsidene til gjestehavna i skrivende stund, men i et NRK-innslag på distriktsnyhetene torsdag 18. mars, så varsler havnefogden at Horten gjestehavn kommer til å være stengt fram til 6. april. 

Avgjørelsen er begrunnet med smittevernstiltakene og oppfordringen om å ikke reise ut av egen kommune. Smittetrykket i Vestfold og Telemark er høyt og stigende.

Jeg håper det ikke blir så ille at mange gjestehavner vil stenge, men i kommuner og fylker med større smitteutbrudd kan situasjonen raskt eskalere slik at det kan bli innført strengere tiltak enn de vi nå er blitt vant til, med tanke på bruk av munnbind, holde avstand, unngå store forsamlinger, vaske hendene og sprite seg. Ikke minst fordi den varianten av viruset som nå er mest utbredt – det britiske viruset – smitter lettere enn den versjonen som spredte seg i fjor på denne tiden.

Jeg kommer derfor til å kontakte flere gjestehavnene på Østlandet og Sørlandet i år som i fjor- som er mitt hovednedslagsfelt utenom båtferietiden – for å høre om de har lagt noen planer i denne sammenhengen og hva slags gjeldende smitteverntiltak de har nå. Har også kontaktet noen i Rogaland/Vestland fylke.

Dette innlegget vil deretter bli oppdatert med jevne mellomrom fram mot påsken når utviklingen tilsier det, og jeg kommer, som jeg gjorde i fjor, til å feste det til forsiden, slik at innlegget alltid vil ligge først og være lett tilgjengelig.  Jeg venter en god del svar fra de forskjellige kommunene og gjestehavnene i løpet av de første dagene over helgen.

(For ordens skyld: Bildet med oppslaget fra Asker havn er hentet fra i fjor, ikke i år, men det er vel ikke umulig at det kommer opp igjen…)

Oversikten under er sist oppdatert: 01.04. kl. 16.53 (nyeste oppdatering i rødt)

(forrige oppdatering: 29.03 09.04)

– Jeg tar ikke ansvar for eventuelle gale opplysninger, men sjekker jevnlig både nettsider og via e-post og telefon for å holde meg oppdatert på situasjonen i de enkelte havnene. Jeg bestreber å gjøre informasjonen så korrekt som overhodet mulig, men ting kan forandre seg på kort varsel!

 

Bekreftet stengte gjestehavner påsken 2021: 

 • Horten gjestehavn – stengt fram til 6. april. Gjelder gjestehavn og serviceanlegg. Nettsidene er nå oppdatert med informasjon, stengningen er også bekreftet i NRK-intervju torsdag 18.3
 • Åsgårdstrand gjestehavn (hører inn under Horten havns ansvarsområde)
 • Gjestehavner på Haugalandet – Karmøy kommune bekrefter i e-post at de tolker reglementet slik at også gjestehavner er stengt fram til 11. april. Dette gjelder i de sju kommunene på Haugalandet som regjeringen har innført nasjonal forskrift for, altså Karmøy, Haugesund, Tysvær, Bokn, Vindafjord og Utsira i Rogaland og Sveio kommune i Vestland.
 • Grimstad  gjestehavn – Verken kommunen eller gjestehavna har svart på mine henvendelser. Offisielt starter ikke gjestehavna sesongen før 1. juni og mange av plassene i havna er fylt opp med båter i vinteropplag ifølge webkameraet.  Oppdatert 28.mars: Ifølge lokale båtfolk er gjestehavna stengt for besøkende. De som har vinterplass der har avtale fram til 1. april og gjerne lenger. Kun fastboende som har tilgang til serviceanlegg. Så denne havna må regnes som stengt.

 

Bekreftet åpne/delvis åpne gjestehavner påsken 2021:

Havnene i denne kategorien er nå sortert etter ny fylkesordning og deretter i den rekkefølgen jeg får inn opplysninger.

 

Viken:

 • Oscarsborg gjestehavn  – Inntil videre blir det begrenset kapasitet i gjestehavna, slik som i fjor. Kun longsideplasser på flytebryggene, og god plass mellom båtene ellers. Ingen skal oppholde seg unødvendig på flytebryggene, og sosial omgang skal begrenses til de du er på tur med, men dette håper vi alle kan nå! Vi oppfordrer alle til å benytte Go Marina sin app til å betale havneavgift. Dusjen er stengt inntil videre. Kroa holder åpent for take away i påsken, opplyser gjestehavna.  Mer informasjon på Facebook og på nettsidene. 
 • Fredrikstad gjestehavn – Borg Havn opplyser på sine nettsider at gjestehavna er åpen, men at serviceanlegget på Værste er stengt på ubestemt tid.Son gjestehavn kommer til å holde åpent i påsken, men med begrenset tilbud og kapasitet, opplyser kommuneoverlegen i en e-post. Gjestehavna har nå oppdatert sine nettsider med følgende informasjon: Ut fra smittesituasjonen er drop-in-besøk ikke ønsket. Majoriteten av gjestehavna er belagt med vinterhavnbåter eller avsperret for å ivareta krav til 2m avstand. 24 plasser mulig å reservere på www.dockspot.com. Dusjer stengt. WC åpent. Stoler, bord og unødig opphold på bryggene tillates ikke. Havnas brukere må følge gjeldende smittevernregler, vise hensyn, sprite hender og bruke munnbind der 2m avstand ikke er mulig.
 • Asker kommune (Sætre og Holmsbu gjestehavner) har i møte i kriseledelsen mandag 22. mars vedtatt at “Kommunen vil blant annet sørge for nødvendig tilrettelegging ved friområder og gjestehavner, gi tilbud om digitale aktiviteter for barn og unge, samt etablere klikk-og-hent-løsninger ved biblioteket”. Det vil bli lagt ut nærmere informasjon før påske. Vedtaket er omtrent likelydende med det som ble gjort i fjor, noe som i praksis vil bety at gjestehavnene vil være åpne, men at serviceanlegg vil være stengt. Dette bekreftes av kommunedirektør i Asker, Lars Erik Bjerke, i et intervju med Røyken og Hurum Avis fredag 26. mars: – Vi ønsker folk velkommen til våre 4.500 hytter, og vi holder våre gjestehavner åpne, sier han. Toaletter holdes åpne, men dusjer stengt.
 • Moss gjestehavn holder åpent i påsken, også med serviceanlegget åpent, opplyser Moss havn i en e-post onsdag 24.mars. “Vi har vurdert situasjonen slik den er med gjeldende anbefalinger. Det er hver enkelt person sitt ansvar å overholde smittevernregler og ikke reise i strid med regelverket. Vår gjestehavn har i hovedsak longside plasser. Vi vil holde åpent gjennom påsken, både i gjestehavna og bobilhavna. Vi legger til grunn smitteveilederen for campingplasser og har godt renhold av servicefasiliteter”, opplyser havnesjefen.
 • Hvaler kommune har ifølge sine nettsider i møte 24.mars vedtatt å holde gjestehavner, campingplasser og bobilparkeringer åpne i påsken.  Det står ikke noe på sidene om serviceanlegg også er åpne, men jeg regner med det siden det ikke er nevnt.  Nasjonale regler om smittevern, avstand etc. gjelder. Skjærhalden gjestehavn har ingen ytterlige koronarelaterte opplysninger på sine hjemmesider eller på Facebook, men opplyser at dusjene på Kornmagasinet er stengt inntil videre. Om dette er på grunn av smitteverntiltak eller andre årsaker er uvisst.
 • Hankø Hotell & Spa opplyser på sine Facebooksider at både kiosken, seilkroa og gjestehavnen holder åpent i påsken. Det blir kun lov med take-away-meny fra Seilkroa mens kiosken holder åpent som vanlig. Selve hotellet er stengt.
 • Drøbak gjestehavn – I en e-post fredag 26. mars opplyser Frogn kommune at de likevel vil holde gjestehavna åpen i påsken, men ikke med andre fasiliteter enn toaletter og vann. Se info her. Kommunen opplyste i forrige uke at gjestehavna ville være stengt fram til 11. april, men har altså ombestemt seg.
 • Vollen marina i Asker holder åpent, men med begrensninger og stengt serviceanlegg. Restauranter har take-away-tilbud.
 • Halden gjestehavn – har ikke svart på min henvendelse ennå, men ut i fra bildet på havnas webkamera (19.3) er det fortsatt is i havna, noe som sannsynligvis betyr det samme som Tvedestrand, selv om den ikke ser spesiell tjukk ut. Ved sjekk av havnas webkamera 27. mars er isen borte. Tar derfor kontakt med kommunen på nytt for å høre status. Har ikke fått noen respons fra kommunen før påske, men av webkameraet skjærtorsdag er det godt med båter der, også båter som helt tydelig ikke ligger i vinteropplag, så jeg regner derfor med at havna er åpen, antakelig med smittevernrestriksjoner. 

Vestfold og Telemark:

 • Stavern gjestehavn – Åpen, men med smittevernrestriksjoner. Til Østlandsposten før helgen sier havnevert Inger Kristine Grønvold at det blir forhåndsbooking i havna og at det ikke kan være samlinger på bryggene, samt påbud om munnbind. Man får heller ikke lov til å besøke hverandre i båtene.  Se også Larvik kommune.  Restauranten Smak på brygga kun åpen for take-away, noe som gjelder flere andre serveringssteder også.
 • Larvik kommune skriver på sine nettsider 22. mars at det i forbindelse med kommende påskehøytid anbefales at alle fellesanlegg knyttet til camping, gjestehavner og bobilparkering holdes stengt. Det tolker jeg som at gjestehavnsanleggene i Helgeroa, Nevlunghavn og Stavern er åpne, men med smittevernrestriksjoner og stengte serviceanlegg. Denne tolkningen bekreftes av kommunen i e-post tirsdag 23. mars. Mer info er nå også tilgjengelig på Larvik Havns nettsider, der det blant annet presiseres at det skal være forsvarlig avstand mellom båtene, satt til 5 meter, at sanitæranlegg er stengt og at det oppfordres til at innkjøp gjøres i egen hjemkommune. Båtgjester oppfordres til ikke å besøke andre båter, eller ta imot slikt besøk selv.
 • Skien gjestehavn – Kommunen opplyser følgende på sine hjemmesider: Det er kun tillatt med overnatting i båter som har egne matlagingsfasiliteter og eget toalett. Ingen båter kan ligge utenpå hverandre. Det må sikres forsvarlig avstand mellom hver enkelt båt, slik at nasjonale anbefalinger om avstand mellom mennesker kan overholdes. Det er viktig at tilstrekkelig avstand mellom de sosiale grupperingene (utendørs sittegrupper) på båtene sikres. I epost opplyser kommunen at serviceanlegg vil være stengt.
 • Porsgrunn kommune oppIyser i e-post onsdag 24, mars at de i forbindelse med kommende påskehøytid anbefaler at alle fellesanlegg knyttet til camping, gjestehavner og bobilparkering holdes stengt. Det er i tillegg viktig å etablere gode smittevernsrutiner i forbindelse med tømming av sanitæranlegg. Stengningen gjelder til 6. april, men under samme forutsetninger som Larvik kommune, altså at selve brygger/kaiplass er tilgjengelig, men ikke serviceanleggene. Kommunalsjefen opplyser at det ikke blir en felles forskrift i Vestfold, det kan komme lokale forskrifter i Vestfold som går lengre enn det Larvik har besluttet, og at heller ikke i Porsgrunn er det en forskrift, men en anbefaling. 
 • Bamble kommune opplyser på sine hjemmesider 26. mars at kommunens gjestehavner (Valle, Langesund pluss gjestebrygge i Stathelle) vil være åpne i påsken, men at serviceanlegg vil være stengt. Det forutsettes at alle personer retter seg etter de til enhver tid gjeldende nasjonale og lokale retningslinjer.

Agder:

 • Arendal Gjestehavn er åpen hele året, men kun betjent fra juni til august. På grunn av ombygging av dusj og toalett-anlegget, estimert ferdig i månedsskiftet april/mai, vil disse fasilitetene være begrenset i påsken i år, opplyser assisterende havnefogd i en e-post.
 • Farsund kommune opplyser at for øyeblikket er det bestemt at serviceanleggene i Farsund sentrum og på Lista vil være stengt i påsken, men det skal være et nytt møte med kommuneoverlegen tirsdag 23. mars der saken skal opp på nytt. Gjestehavnene er, og vil forbli åpne, men nasjonale regler og råd forventes etterlevd. Her kan det komme endringer på kort varsel hvis smittesituasjonen tilsier det, opplyser havnesjefen i en e-post. Etter møte 23. mars er situasjonen den samme: Gjestehavnene er åpne, men serviceanlegg stengt.
 • I Flekkefjord er det en begrensning i og med at servicesenteret (dusj, toalett etc.) på Tollbodbrygga er stengt, opplyser havnesjefen i en e-post.
 • Risør kommune opplyser i e-post at det foreløpig ikke er noen konkrete restriksjoner knyttet til gjestehavna, men at generelle regler og råd om smittevern gjelder. Selv om gjestehavna ikke åpner offisielt før 15. mai – slik som det er hvert år uavhengig av påsken – så legges landganger ut og anløp tillates før påske, også i den delen av havna som betraktes som «gjestehavn». Derimot blir ikke servicebygg åpne, og det er heller ingen betjening, eller betaling. Gjester i havna henvises til samme tilbud som øvrige gjester i byen, i tilknytning til den nye parken «Hollenderhagen» er det offentlig toalett. Situasjonen kan som vi kjenner til, endre seg brått, skriver kommunen.
 • Kristiansand gjestehavn holder bryggeanlegget åpent i påsken. Der er det tilgang til strøm, vann, søppelcontainer og wifi. Vi har noe problemer med bryggene i den ytre havnen. De har slitt seg, og kan inntil videre ikke brukes. I indre havn har vi god plass. Serviceanlegget vil være stengt i påsken, opplyser kommunen i en e-post. Kommunen har satt ut driften til en ekstern aktør.
 • Lillesand kommune opplyser i en e-post tirsdag 23. mars at gjestehavna vil være åpen i påsken, med smittevernrestriksjoner. I e-posten sies det ikke noe om serviceanlegget er åpent, men det understrekes at det er viktig at de som kommer følger reglene som gjelder i hjemkommunen dersom de er strengere enn reglene i Lillesand.
 • Mandal gjestehavn og Båly gjestehavn (Spangereid)Lindesnes kommune har ikke svart meg ennå, men på nettsidene står det at Mandal gjestehavn er åpen som vanlig. Det er ikke konkret nevnt noe om gjestehavna i Båly. Offisielle smittevernregler gjelder. Det vil ikke bli utdeling av rundstykker og aviser denne sesongen. Serviceanlegget er åpent. Smittevernreglene betyr blant annet at man skal holde minimum 1 m avstand, at personer som hoster og harker ikke skal bruke servicebygget. Videre skal hendene sprites før adgang til servicebygget og bruk av betalingsautomat. Hendene skal også vaskes og sprites før du går ut av servicebygget. Alle har ansvar for å begrense hvor mange som er inne i servicebygget samtidig (maks 5-6 personer). Prioriter bruk av egne fasiliteter om bord i egen båt. Havnepersonell vil sørge for daglig renhold og nødvendig desinfeksjon av berøringspunkter. Problemet med denne informasjonen er at det er den samme som stod på nettsidene i fjor, og det er umulig å se om sidene er oppdatert med informasjon om hva som gjelder nå. Kommunen har ikke svart på min henvendelse ennå, så dette er ubekreftet informasjon. Kriseledelsen i kommunen hadde møte 25. mars – ingen informasjon om vedtak ennå på kommunens nettsider, men i en artikkel i Lindesnes Avis fredag 26. mars opplyser både ordfører og kommuneoverlege at det ikke vil bli innført lokale tiltak utover de nasjonale.  Slik jeg tolker det er da informasjonen over korrekt – og at gjestehavnene er åpne, men med de nasjonale rådene om smitteverntiltak.

Rogaland:

 • Stavanger havn skriver i e-post onsdag 24. mars at servicebygget i Børeviga gjestehavn ikke vil bli åpnet i påsken som planlagt, men at gjestehavna ellers vil være åpen. Når situasjonen har normalisert seg, vil servicebygget åpnes. Båtgjester bes om å holde god avstand.

Vestland:

 • Bergen gjestehavn – Bergen havn oppfordrer fritidsbåtfolket om ikke å legge til kai i Vågen denne påsken. Servicesenteret med dusj, vask og toalett vil også være stengt, men det vil ikke være direkte forbudt å legge til, selv om det ikke er ønsket. Hvis noen likevel velger å legge til, så gjelder regelen om minst fire meters avstand mellom båtene, og det er ikke lov å legge båtene i trott (utenpå hverandre). Se mer informasjon her.

 

Kun dagåpent (gjelder Vestfold og Telemark):

 • Tønsberg gjestehavn blir kun åpen på dagtid. – Formannskapet i kommunen vedtok onsdag 24. mars et forbud mot overnatting i gjestehavner. Det blir ikke lov å fortøye til kaier mellom klokken 20 på kvelden og 08 på morgenen. Sanitæranlegg skal i tillegg holdes stengte. Forbudet gjelder foreløpig fram til 6. april. Forbudet trer i kraft umiddelbart og gjelder alle kommunale brygger og kaier.  Dette bekrefter kommunen på sin nettside.
 • Færder kommune har vedtatt det samme som Tønsberg for sine gjestehavner. Det betyr at Verdens Ende, Krukehavn og Østre Bolærne kun vil være åpne på dagtid 8-20. Men i Færder kommune vil serviceanleggene være delvis åpne i samme tidsrom. Også her gjelder forbudet fram til 6. april – i første omgang. Avgjørelsen ble først bekreftet i en artikkel i Tønsbergs Blad.  I forskriften heter det blant annet at gjestehavnene skal gjennomføre egne risikoanalyser, og plikter stenge sanitæranlegg eller i ytterste konsekvens gjestehavnen dersom forsvarlig smittevern ikke kan ivaretas. Toaletter i gjestehavnens sanitæranlegg og anlegg/rom for tømming av båttoaletter kan holdes åpent, så fremt forsvarlig smittevern kan ivaretas. Andre fellesanlegg skal holdes stengt. Det blir forbud mot at båter ligger utenpå hverandre, og annenhver gjesteplass skal være stengt. For øvrig strenge smitteverntiltak som avstand, maske etc. Mer info på kommunens nettsider.
 • Holmestrand kommune holder gjestehavnen åpen på dagtid: – Etter møte i formannskapet torsdag 25. mars er følgende innført i kommunen når det gjelder gjestehavner fram til 6. april: For fritidsbåter og lignende fartøy som ikke er yrkesfartøy er det forbudt å fortøye ved kommunale kaier og brygger, inkludert gjestehavner mellom kl. 22-8. Forbudet gjelder ikke fritidsbåter og fartøy som har fast leieavtale om kai‐ eller båtplass. For gjestehavnene gjelder i tillegg følgende: Ingen båter utenpå hverandre – Min. 2,5 meter avstand mellom båtene – Fellesanlegg skal holde stengt. De enkelte plasser utformer lokale regler for gjestenes atferd under oppholdet basert på generelle sentrale forskrifter, men tilpasset og innskjerpet for den enkelte plass.
 • Sandefjord kommune vedtok 25. mars at det kun vil være tillatt å fortøye ved gjestehavnene på dagtid mellom 08.00 og 20.00. Toaletter i serviceanlegg kan holdes åpne hvis smittevernet kan ivaretas. Ingen båter kan ligge utenpå hverandre, og annenhver plass i gjestehavnene skal holdes stengt. Les vedtaket her. Vedtaket trer i kraft umiddelbart og gjelder fram til 14. april.
 • Kragerø gjestehavn (drives av Kragerø havnevesen KF) med gjestebrygger ved Gunnarsholmen og Jernbanekaia, samt Jomfruland, vil utfra dagens regelverk holde åpent, opplyser havnefogden i en e-post. “Vi forholder oss til nasjonale, regionale og lokale føringer, og erfarer at endringer kan komme raskt. Kragerø er i randsonen til et betydelig utbrudd i Grenland som nå har streng nedstengning”, heter det i svaret fra Kragerø havnevesen. OPPDATERT 25.mars: I møte i formannskapet ble det vedtatt å kun tillate dagfortøyning mellom 08-20. Sanitæranlegg holdes stengt.

 

Usikker status:

 • Tvedestrand gjestehavn opplyser at de ikke har noen koronarestriksjoner, men at de heller ikke har nevneverdig pågang av båter i påsken ettersom fjorden vanligvis er frossen på dette tidspunktet, noe den også er i år. 🙂 Ifølge lokalkjente er isen nå gått også i Tvedestrand. Jeg tok kontakt med kommunen for å høre nærmere, men fikk ikke svar før påske. I kommunens anbefalinger for påsken er ikke gjestehavna spesifikt nevnt, men i utgangspunktet ber kommunen folk fra andre kommuner om å ikke komme til Tvedestrand i påsken, spesielt hvis man kommer fra steder med høyt smittetrykk. Les mer her.
 • Oslo: Jeg har ikke nevnt Oslo i denne sammenhengen før nå (29.3) ettersom jeg ikke har tenkt at folk kommer til å dra inn til Oslo – byen med landets høyeste smittetrykk – i påsken, men for ordens skyld kan jeg ta med noen linjer. Oslo kommune har ikke egne regler for reise inn- og ut av kommunen, men følger de nasjonale rådene. Aker Brygge Marina har aldri nedlatt seg til å svare meg på e-post opp gjennom årene, uansett hva jeg har spurt om, og jeg har sendt i alle fall 7-8 stykker de siste åtte årene. Ikke mange altså, men likevel – har aldri fått svar, og ja, jeg har skrevet til riktig adresse! Så jeg kommer ikke til å prøve denne gangen heller… Men omtrent 99 prosent av plassene på Aker Brygge er opptatt av båter i vinteropplag eller bobåter, så det er uansett ikke mange plasser å ta av, og det er kun mindre plasser igjen. Og jeg vet ikke hvordan de forholder seg til gjestebåter nå. Gjestebryggene på Tjuvholmen er, så vidt jeg kunne se forrige søndag, åpne og tilgjengelige. Der er det ikke strøm eller vann, og det er ikke tillatt å overnatte i båten. Men til en dagstur eller to, kan man antakelig legge til.

For oversikt over gjestehavner (som jeg har vært i), posisjoner, webkameraer etc. se min gjestehavnsoversikt i menylinja øverst under “Havner”.

Blir oppdatert når ny informasjon foreligger. Har du tips om gjestehavner som er stengte/delvis åpne, send dem gjerne til meg på phberg63@gmail.com