På tur igjen – kursen går nordover

Etter noen dager i Ålesund uten å egentlig ha gjort noe annet enn å slappe av og rydde litt i båten, så startet jeg neste etappe ut fra Ålesund i dag, torsdag. Planen er å stoppe først i Molde og deretter ta neste etappe til Kristiansund. Deretter videre til Trondheim. Der planlegger jeg å bli et par dager før jeg snur og begynner på returen. Så nå har jeg endelig bestemt meg for veien videre.

Jeg var tilbake i havna til Ålesund Seilforening i Nørvevika noe over midnatt mandag, og kunne fornøyd konstatere at alt sto bra til med båten før jeg la meg. Tok flybussen fra Vigra og inn til Ålesund sentrum og gikk av der for å ta en liten tur ved Brosundet – fortsatt godt med båter i gjestehavna. Så fant jeg ut at flybussen faktisk stoppet ved det nærmeste busstoppet til båthavna – men da var det for sent, så jeg spanderte på meg en taxi til havna.

Gjensynsgleden var stor både hos skipper og skute!

Båten har ligget trygt og godt i en havn der det er vektere og der det ikke er en låst port til hver av bryggene, men et helt skilderhus! Man må rett og slett svømme til de forskjellige bryggene hvis man har noe faenskap planlagt, så jeg tror det er lenge siden båten har ligget så trygt som den har gjort de siste ukene!

Ålesund Seilforening har, hvis jeg har forstått det riktig, to havner. En ligger på Gåsholmen og har rundt 40 gjesteplasser, mens havna her i Nørvevika i utgangspunktet ikke har egne gjesteplasser. Men siden båten min skulle ligge her såpass lenge, så fikk jeg altså leie en båsplass her, noe som ga meg en litt ekstra trygghet. Fikk en hyggelig pris her også, langt rimeligere enn hvis jeg skulle ha ligget i en gjestehavn. Det er også et servicebygg her med dusj og vaskemaskiner og toaletter.

Klubbhuset her i Nørvevika brant visst ned for noen år siden, men det er byggevirksomhet her nå, og det ser ut til å bli et flott bygg hvis det er foreningen som skal ha tilhold der. Stille og rolig er det her også. Det meste av trafikken her har bestått av båter som skal inn for å tanke. Det ligger nemlig en ubetjent bensinstasjon på landsiden som også har en drivstoffbrygge. Ifølge lokalkjente på båtforumet er det imidlertid ikke avgiftsfri båtdiesel de selger, men vanlig diesel, så da har jeg ikke tatt meg bryet å fylle der, betaler ikke mer enn det som er nødvendig.

Nytt klubbhus på gang…

Men returen til båten startet med dårlig med søvn natt til tirsdag…ikke fordi jeg ikke sover godt i båten, men på grunn av Tokyo…

For jeg måtte jo ha med meg Ingebrigtsen-brødrenes kvalifiseringsheat i OL ved to-tiden før jeg la meg nedpå noen timer til litt urolig søvn/slumring. Jeg måtte jo ha med meg at Karsten Warholm skulle i ilden i fem-tiden i sitt allerede legendariske 400 meters-løp! Og siden jeg hadde sovet litt dårlig også natt til mandag, så var jeg ganske sliten da jeg endelig la meg til å sove.

Resultatet var selvsagt at jeg sov bort mesteparten av den virkelig flotte tirsdagen, med varmegrader godt over 20-tallet og blå himmel… Når jeg endelig sto opp var jeg i tillegg ganske uopplagt, så jeg bestemte meg raskt for å utsette avreisen – og avgjørelsen – om å kaste loss til dagen etter.

Men også i går var jeg ikke helt i toppform, sliten, trøtt og uopplagt og jeg droppet planen om å dra inn til byen og prøve meg på de 418 trappetrinnene opp til Aksla. Jeg innså at dagsformen rett og slett var for dårlig. En av årsakene er antakelig en gryende betennelse i venstrebenet på grunn av et sår på den ene av de tre gjenværende hele tærne jeg har på venstrefoten. Jeg merket det først mens vi var på fjellet i forrige uke, men så fikk jeg fjernet litt verk og renset det, og det har gått bedre i mange dager, men nå tror jeg at jeg må ta en telefon til legen min og få en antibiotikakur for den tåa. 

Jeg er ikke komfortabel med å dra ut på båttur når jeg ikke føler meg 100 prosent i form, så da er det bedre å slappe av en dag eller to ekstra. Jeg er tross alt alene om bord og tar de forholdsreglene jeg kan. Og jeg har god tid – ingen grunn til å stresse! Jeg får heller ta en stopp i Ålesund på returen og se om jeg kan gå opp til Aksla da. Man har vel egentlig ikke vært ordentlig i Ålesund hvis man ikke har fått kommet seg opp dit og tatt bilde av den legendariske utsikten! Og jeg har jo ikke fått sett så mye av byen.

Onsdag ettermiddag og kveld ble derfor benyttet til å gjøre båten sjøklar ved å rydde litt og ta fram vaskekluten her og der, samt sjekke olje på motoren, fylle opp ferskvannstanken og andre småting. Så tok jeg onsdag kveld avgjørelsen om å dra videre til Molde i dag, ta en overnatting der og deretter fortsette til Kristiansund. Så er planen å komme meg til Trondheim neste dag eller dagen etter. Jeg må uansett ta en overnatting mellom Kristiansund og Trondheim også, der har jeg ikke helt bestemt meg ennå for hvor. Jeg skal ha den første av fire nattvakter natt til mandag, og når jeg er ferdig med dem, så er det kun ferie igjen på meg fram til oktober.

Jeg er litt usikker på om jeg fortsetter til Trondheim lørdag eller søndag – regner med at det er lettere å få plass i Trondheim om jeg ankommer mandag istedenfor i helgen, så det er derfor mulig at jeg blir en dag ekstra enten i Molde eller Kristiansund før jeg entrer trønderhovedstaden. Planen er uansett å gjøre meg ferdig med nattevaktene i Trondheim og deretter begynne på returen. Men planer kan som vanlig forandres, så helt fastspikret er det jo ikke. Men har kjente i byen som det kunne vært hyggelig å hilst på hvis det var mulig.

På returen skal jeg stikke innom en rekke steder i Møre og Romsdal før jeg returnerer til Vestlandet igjen, for å ta meg like god tid der. Til sammen skal jeg bruke i alle fall august og gjerne en uke av september før jeg er tilbake på Sørlandet.

Nå ser det for øvrig ut til at jeg befinner meg i et av de få områdene i Norge som nå er rødt på koronakartet – både Møre og Romsdal og Vestlandet er rødt nå, ifølge VG. Så jeg tar mine forholdsregler, men reiser med god samvittighet siden jeg er fullvaksinert.

Ifølge samme VG ser det ut til at vestkysten i Sverige kan bli rødt til uka, men det bekymrer meg heller ikke. Det er over én måned til jeg etter den noe løselige planen er tilbake i Oslofjorden og kan ta en avgjørelse på om jeg drar over til Sverige eller ikke. Det ville jo vært en bonus for årets fantastiske tokt, men det er fortsatt lenge til. Og jeg slipper uansett både karantene og testing som fullvaksinert. 

Men nå er det resten av Nordmøre og Trøndelag som står på besøkslista. Når returen begynner i slutten av neste uke, så er det bare kos som gjelder, og veldig mange små stopp underveis mens jeg tråkler meg tilbake til hjemmehavna…