Våte dager i Molde

Det ble en dag ekstra i Molde enn jeg hadde planlagt. Det blir gjerne slik. Søndagen benyttet jeg til å ta en liten utflukt, ikke med egen båt, men om bord i en gammel fiskeskøyte fra 1943, som så sent som i 2004 ble benyttet til hvalfangst. Skuta går – kun om sommeren regner jeg med – hver time til Hjertøya, bare ti minutter fra gjestehavna.

Til alt overmål går denne skuta rett ved siden av der jeg lå med båten, faktisk på samme brygge. Så etter å ha ligget i gjestehavna noen dager og observert denne skytteltrafikken, så ble jeg litt nysgjerrig.

Når det viste seg at Yr nok en gang bommet på værmeldingen og det ble solgløtt på søndag formiddag istedenfor å bøtte ned, så tok jeg en rask beslutning og hoppet på den første og beste avgangen til MS Lyngøy etter at den litt sene frokosten var unnagjort.

På vei over Moldefjorden

Turen over til øya tok knappe ti minutter. Ifølge skipperen var det godt med muligheter til å legge til der også med egen båt, og noe av det første jeg så da vi nærmet oss var nettopp det som så ut som en gjestebrygge. Neste gang jeg kommer hit er det kanskje med egen båt? Men overfarten i den gamle fiskeskøyta var litt for fristende, så det angrer jeg absolutt ikke på!

Hjertøya er vel nærmest en blanding av friluftsområde og museum ettersom det er både en liten kafe, mange badeplasser og rasteplasser, og til og med et stupetårn i tillegg til gjestebrygge. Rundt om på plassen er det hentet inn totalt 15 bygninger fra distriktet, som vel de fleste er fra midten av 1800-tallet.

Det er alt fra store hus til små sjøboder. I tillegg er det et fiskerimuseum på omtådet, der det også skal være en båtutstilling. Det er kun åpent i forbindelse med omvisninger en gang i timen, men for meg passet det ikke helt med ankomst og avgang, så jeg droppet det denne gangen.

Neste gang kommer jeg sikkert hit med egen båt, og da kan jeg ta meg tid til en slik omvisning, der vi også kommer inn i flere av husene.

Det største huset på øya

Mens jeg ruslet rundt på øya kom jeg over noe merkelig. Et slags kunstig basseng som ikke akkurat så veldig forlokkende ut… Jeg kom etter hvert over et skilt som fortalte at dette ble laget i 1963, men ble en fiasko. I Romsdals Budstikke kan man lese dette om historien bak:

Molde kommune svidde av nærmere en million kroner og satset på et ambisiøst svømmebasseng tidlig på 60-tallet. 3000 mennesker møtte opp på Hjertøya da bassenget ble offisielt åpnet 3. juli 1963. De delte nok politikernes og planleggernes drømmer om sju 50-meters svømmebaner og kombinert med en barnevennlig bade- og plaskedam. I løpet av kort tid ble drømmen et mareritt. Ingen lot seg friste til å bade i den uappetittlige og illeluktende gjørmedammen. Siden da har “bassenget” med de stygge betongmurene stått der som et monument over dårlig planlegging.

Litt av en historie! Skjønner godt at det ikke ble en suksess…

Jeg tilbrakte vel et par timer på øya før jeg dro tilbake til Molde for denne gangen. Og da jeg var tilbake begynte det å regne – motsatt av hva Yr hadde meldt… Men det passet jo bra denne gangen!

Mens jeg har ligget i Molde har jeg jevnt og trutt handlet inn noen flasker med Sylte-brus – den smått legendariske brusen. Den smakte jeg første gang da jeg besøkte Molde i 1995, og har vært begeistret for den siden da! Heldigvis lager de nå mine to favoritter – ananasbrusen og pærebrusen – i en versjon uten tilsatt sukker. Dessverre er de litt vanskelige å få tak i på Nesodden og i Oslo. Mange butikker, også på Nesodden, har den vanlige varianten, men ikke den uten tilsatt sukker (kommer jo noe sukker på grunn av ananasen og pærene), den er det mye mer kronglete å få tak i.

Så jeg har gått noen runder og handlet inn et par flasker av hver når jeg først har vært i butikken! Og Bunnpris-kjeden har for tiden tilbud på 1,5-litere for 20 kroner pluss pant. Så innimellom Pepsi Max-innkjøpene har jeg hamstret inn noen flasker. Noen har blitt drukket opp selvsagt, men nå prøver jeg å spare dem. De er lett tilgjengelige her i distriktet, så jeg får benytte sjansen til å bunkre litt! I Molde har jeg også kjøpt en t-skjorte, og siden jeg ikke klarer å bestemme meg for hvilke av smakene jeg liker best, så måtte det bli den med begge logoene…

Når du leser dette er jeg for lengst kommet videre, men jeg henger litt etter med skrivingen, skal prøve å komme ajour i løpet av denne uka, så det kommer et nytt innlegg både i morgen og fredag!

Tror ikke naturister egentlig er så velkommen på øya – naturiststranda så ikke spesielt innbydende ut… 🙂