Et minne fra 70-tallet

minibulk_0022I Strömstad tidligere denne uken kjøpte jeg noen små flasker med Pepsi-Max som minnet meg om da jeg gikk til sjøs på 70-tallet.

Den setningen får meg umiddelbart til å virke 20 år eldre enn jeg egentlig er, så den krever vel litt forklaring….

Faren min var nemlig sjømann, og i skoleferiene var ofte jeg og mamma med om bord, hvis det var en lugar ekstra ledig.

Jeg stortrivdes om bord, og fikk være med på alt fra å slå inn lukekiler til å mønje, kjøre vinsj og stå på broa og styre skipet inn. Jeg sto da ikke ved noe ratt, men hadde en slags fjernkontroll i hånda, stor og grå, med to knapper på, en rød og en grønn.

På taket over meg var det en stor skive med sorte tall på hvit bakgrunn og en stor viser, så når faren min sa “12 grader styrbord”, så trykket jeg på den grønne knappen til de stoppet på tallet 12 osv.

img_1153.jpgEn annen ting som var spennende var å handle i “Slappen”. Det var skipets egen lille butikk, der man handlet godteri, drikke, tobakk og slikt, alt til priser som sikkert lignet dagens taxfree, kan jeg tenke meg. Jeg mener det stort sett var sykelugaren om bord som ble benyttet til dette, og jeg mener også at det stort sett var stuerten om bord som var ansvarlig for salget.

Det jeg husker best fra denne lille interne kiosken var tyggegummipakkene, Wrigleys tyggegummi – slike flate, rektangulære tyggegummiflak i små pakker, og brusflaskene. Flaskene var nemlig veldig små, og hadde en helt annen form enn de man fikk kjøpt i land. De var lavere og tykkere enn de vanlige 0,33 glassflaskene man fikk kjøpt i land.

 

img_1292.jpgPå nettet fant jeg et bilde av en slik flaske, dog en ølvariant, som jeg selvsagt ikke fikk kjøpe, men den har samme formen som de brusflaskene jeg husker.

Flaskene jeg kjøpe på ICA i Strömstad tidligere denne uken minte meg om disse. Formen er annerledes, og de er i plast, men de er omtrent like store, og litt tykkere, som de glassflaskene jeg husker fra sommerferiene om bord i skipene fra Minibulk.

Og tilbudet på 30 svenske kroner for fem slike flasker var ikke så ille, så jeg slo til!

%d bloggere liker dette: