Snømåling og solsnu

I går var det er merkedag for oss båteiere. Både de som har båten på sjøen og båten på land. For i går snudde sola og det går mot lysere tider! Selv har jeg vært nede i båthavna og sjekket tilstand og måkt snø.

Det siste gjorde jeg på tirsdag, da det hadde vært et par dager med mye snø, og den i tillegg begynte å bli tung og våt.

Først måtte jeg måke meg ut fra stua slik at jeg fikk brukt min “Bippe” ned til båthavna, og det gikk heldigvis fint denne gangen.

Med mye snø og etter hvert is, så kan det komme perioder hvor jeg rett og slett ikke får brukt scooteren, men de siste årene har det ikke vært så ofte. Det er så veldig mye lettere å komme seg ned til båthavna når den kan benyttes.

Før snømålingen

Men da jeg kom meg ned til båten oppdaget jeg til min overraskelse at det var snøfritt på kalesjen, men mye snø på fordekket og på dollbordene, samt noen istapper hengende ned fra fenderlista. Jeg lurte et øyeblikk på om det hadde vært noen andre i havna som hadde måkt unna snø for meg, men utriggeren var full av noen centimeter med snø uten spor i.

Mysteriet ble løst da jeg kom om bord og så at temperaturen i cockpiten lå på nesten 11 plussgrader! Det må vel rett og slett ha vært det som var årsaken? At snøen rett og slett har smeltet?

Jeg satte jo opp varmen på vifteovnen sist onsdag da det var meldt noen dager med skikkelige minusgrader, og etter det har jeg ikke vært hjemme fra fredag til sent søndag, samt at jeg heller ikke kom meg ned i båten på mandagen. Så ovnen har stått på nesten fulle guffe siden onsdagen i forrige uke, da det var minusgrader i cockpiten.

Jeg satte ovnen noe ned samt slo på ECO-innstillingen siden det var meldt varmegrader i flere dager, men skal stikke ned i dag og sette den litt opp i styrke igjen siden der er meldt doble minusgrader i noen dager framover fra helgen. Jeg må være OBS på slikt framover, har ikke råd til å ha 11 plussgrader i cockpiten i hele vinter med de strømprisene som er nå!

Det var som sagt litt snø på selve dekket og tak til forkabinen, samt på dollbordene, så jeg fikk tatt fram den lille spaden og fjernet noe. På grunn av balanseproblemene mine tok jeg ikke sjansen på å gå ut på dekket foran og fjerne snøen der, eller på dollbordet på styrbord side, men jeg fikk nå fjernet litt. Fikk tatt litt fra badeplattformen også, men skulle nok hatt teleskophåndtak for å rekke alt. Å gå ned på plattformen alene om bord i desember med dårlig balanse var ikke aktuelt!

Siden tirsdag har det uansett vært varmegrader på dagtid og regn, så er jeg heldig har resten kanskje smeltet delvis bort nå. Siste værmelding jeg leste tyder i alle fall på at det blir en hvit julaften, men at snøen deretter forsvinner, i alle fall i kyststrøkene. Det er den måten jeg foretrekker å bli kvitt snøen på!

Etter snømåking

Både tirsdag og i går har det vært ganske så kraftig tåke og selv om det er meldt litt bedre sikt i dag og i morgen, så tviler jeg på om det blir noen båttur utpå fjorden før julaften, spesielt siden jeg jobber natt denne uka og står opp igjen når det har blitt mørkt, men jeg skal ikke utelukke det! Større sjanse til en tur eller to når jeg har fri i romjula! Da er det jo også meldt mildere vær.

 

Er det klarvær på nyttårsaften er det ikke umulig at jeg velger å oppfylle en drøm jeg har hatt lenge – å dra ut på fjorden på kvelden nyttårsaften og se på rakettene fra båten. Men vi får se. Har ingen spesielle planer for nyttårsaften utover det i skrivende stund, men er invitert til et sted, så dagsformen og været avgjør.

Til slutt noen ord om gårsdagen, som jeg så vidt var innpå i begynnelsen: Nå har altså sola snudd, og for hver dag som går blir det bittelitt lysere. Først rundt et minutt om dagen, og deretter litt mer og enda litt mer. Så nå er vi på vei til lengre og lysere dager.

Tåke i fjorden. Kombinert med mørke var det no-go. Hadde jeg vært utpå litt tidligere på dagen og holdt meg unna leia, så er det helt magisk!

Related Images:

2 tanke på “Snømåling og solsnu

    1. Har ikke fått sjekket. Snøen la seg før jeg fikk satt på gaffatape rundt luka. Skal som sagt ned i båten igjen og hvis all snøen har regnet bort så kan det hende jeg benytter sjansen til å tape litt og se nærmere på lekkasje.

Kommentarer er stengt.