20. februar er siste frist fra Oslo kommune for å levere inn søknad om å overta driften av Gressholmen Kro. Det har jo vært drift der i over 25 år, men den ble lagt ned etter at sommersesongen var over i 2015. Nylig var mellom 70 og 80 personer på befaring på området som interesserte i å starte opp kafedrift igjen.
Da jeg tok årets første båtturer for snart to uker siden, la jeg merke til at det var noe som var forandret på Gressholmen. Den røde fasaden til kroa var borte og det var helt tydelig at det pågikk arbeide der.
Ifølge nettavisen Vårt Oslo har bygningen den siste tiden blitt pusset opp, og det er bygd et helt nytt kjøkken. Fasaden skal også få tilbake rødfargen etterhvert.
Oppussingen foregår med utgangspunktet om å bevare det gamle miljøet samtidig som bygget er modernisert til dagens standard. I tillegg til nytt kjøkken er gulv, vegger og tak pusset opp samt at det elektriske anlegget og VVS-opplegget er oppgradert. Det eneste som mangler er innlagt vann, noe som var en av årsakene til at de forrige driverne ga opp.
Kommunen lover imidlertid at det skal komme innlagt vann «i løpet av sommeren», så får vi se. Jeg har ennå til gode å besøke kroa. De to gangene jeg har lagt til med båten på Gressholmen har vært utenfor sesong eller utenfor stengetid. Men jeg har hatt veldig lyst til å besøke kroa, og ble derfor veldig skuffet når stedet ble lagt ned. Håpet mitt er at oppussingen av kroa også inkluderer en oppgradering av bryggeanlegget ved selve kroa. Et par enkle gjestebrygger der ville gjort det enda mer attraktivt å komme med egen båt og legge til for en matbit. Den lille gjestebrygga på vestsiden blir fort full på fine dager.
Jeg regner vel med at driverne kanskje først og fremst tenker på gjester som ankommer Gressholmen med rutebåtene, men jeg tror personlig at de gjør klokt i å tenke på båtfolket også. Sålenge jeg har egen båt er det ikke aktuelt for meg å ta Ruters båt for å komme meg til Gressholmen! Så dermed kan det fort bli litt ekstra omsetning for driverne hvis de tenker på båtfolket også. DEt trenger ikke være veldig omfattende, men kanskje noe bedre standard enn før.
Kommunikasjonssjef Lena Nesset i Eiendoms- og byfornyelsesetaten i Oslo kommune sier til Vårt Oslo at de ønsker at Gressholmen Kro skal holde mest mulig åpent for publikum i sommersesongen, og de nye leietagerne derfor vil være forpliktet til å holde stedet åpent fra 15. mai til 1. september,
— Vi ønsker en solid og motivert driver av Gressholmen kro. Vi ser for oss en driver som kan tilby variert og god servering til alle besøkende på Gressholmen, og at kroen blir et sted hvor besøkende skal kunne kjøpe forfriskninger og enkle retter av god kvalitet, sier hun.
Da er det kanskje bare å begynne å glede seg?
I artikkelen på Vårt Oslo finner du også flere bilder av hvordan kroa ser ut etter oppussingen.