Klar for påske – i havna

Jeg har stort sett jobbet i påsken så lenge som jeg kan huske. I år blir det annerledes siden jeg har vært litt “uheldig” og ikke jobber noen dager i løpet av påsken. Det kunne jo dermed blitt en koselig båtturpåske ut av det, men jeg har andre planer.

Riktignok har jeg tenkt å være i båten i påsken, men det blir hovedsakelig uten at jeg drar ut på tur. Det er jo en del som må gjøres om bord, og det har jeg tenkt å prøve meg på. Det er jo bare drøye to uker til jeg skal ut på årets første tokt på nesten tre uker (20 dager), så jo mer jeg får gjort, jo bedre! Det får bli min egen, noe forsinkede, påskeferie i år!

Så får vi se om jeg klarer å få tatt en liten tur eller to utpå hvis været er OK, det er jo ikke umulig, men jeg har egentlig hovedsakelig tenkt å holde på om bord for å klargjøre båten så godt det lar seg gjøre.

Denne batterimonitoren ble donert i fjor, men vi rakk ikke å installere den.

Det betyr noe småfiks om bord her og der i cockpiten, og jeg vurderer å lese meg opp på dette med å installere batterimonitor i båten. Lese nøye. Se på YouTube. Som en del av dugnaden i fjor fikk jeg nemlig også donert en splitter ny batterimonitor, og jeg har lyst til å prøve og se om jeg får det til.

Men det som er hovedoppgaven min er å klargjøre forkabinen. Her er det en del ting som må gjøres og som jeg har utsatt. Men nå er det på tide å sette i gang! Det betyr i alle fall nedvask av skutesidene og det er mulig at jeg velger å male på noe primer på sidene for å sikre god heft til isolasjonen og rett og slett for at det skal se litt bedre ut! Selv om det jo skal dekkes til etterpå…

Jeg håper at jeg får klargjort resten av kabinen i løpet av påsken slik at isolasjonen kanskje kan legges på før jeg drar av gårde 17. april. Og jeg må gjøre ferdig sofaryggene slik at kalesjemaker RS Andersen kan legge nytt trekk på dem neste gang jeg er innom Fredrikstad.

Førjulsturen jeg tok til Strömstad i fjor avslørte også at det fort ble veldig kaldt i cockpiten – selv om jeg hadde dieselvarmeren på underveis og vifteovn mens jeg lå fortøyd – siden dørene ned til forkabinen befant seg hjemme hos meg for litt oppgradering. Det som gjenstår med dem er å skru på beslag, lås og håndtak. Så målet er å få dørene på plass i løpet av påsken.

Bordplate før og etter

Bordet som skal være i forkabinen venter jeg med å sette på plass siden det er greit med god plass der når den skal vaskes ned og trekkes om. Men det har egentlig bare vært lagret hjemme hos meg fram til nå, så i helgen tjuvstartet jeg og fikk på plass plastfolien som frisker bordet opp litt. Så har jeg fått en god start! Jeg har jo ikke veldig stor selvtillit når det gjelder praktiske ting, så når jeg får til noe – uansett hvor lite det er – så blir jeg veldig fornøyd! 😀

Den stygge fargen som var originalt er nå byttet ut med et fargemønster som passer mye bedre til den fargekombinasjonen (koksgrå/mørk rød), som jeg skal ha i forkabinen (og etter hvert i hele båten), og er av samme type som jeg allerede har byttet til på bordplatene i byssedelen av cockpiten.

Jeg synes det ble veldig bra! På bildet til venstre ser du den gamle grønne overflaten øverst og den nye nederst. Jeg vurderer også å pusse ned og lakke opp bordkantene av tre som jeg skrudde av for å få festet folien ordentlig.

Jeg skal også i løpet av påsken få på vindusfolien i akterlugaren som jeg tidligere har skrevet om, slik at jeg hindrer innsyn dit mens jeg sover. Gardiner kommer jo ikke på plass ennå. Selv om det dermed blir ganske lyst i akterlugaren, så er ikke det noe stort problem for meg. Jeg har et godt sovehjerte og sovner lett – spesielt om bord i båten – selv om det er lyst. Man får kjøpt slik sotet folie også – som skal stoppe 75 prosent av sollyset – men jeg skal jo ha gardiner for kosens skyld etter hvert, så det er ikke noe aktuelt valg for meg.

Båtpuss, vask og slikt blir nok ikke gjort før etter påske. Slik som været er nå for tiden så blir neppe vannet satt på i båthavna med det første, og uten vann lett tilgjengelig blir vask og puss utvendig veldig tungvint. Skjønt, puss og puss. Båten skal hovedsakelig vaskes da det ikke er planen min – i utgangspunktet – at den skal opp på land i år. Båten må også få en grundig vask på innsiden.

Over fenderlinja er det blitt gjort lite i fjor, så der skal det absolutt vaskes og pusses. Men det må altså vente til vannet er påskrudd.

Noe småarbeide gjenstår.

Det er også noe glassfiberarbeide som jeg har påbegynt, men ikke blitt ferdig med. Jeg har tross alt gått kurs, og har funnet fram kompendiet fra det kurset for å friske opp kunnskapene.

Det er ikke noe omfattende reparasjonsarbeide som skal gjøres, bare noe småfiks. Blant annet er det tre flater hvor jeg har lagt på sparkel, men ikke fått pusset det ned, slik at det framstår ganske så uferdig. Selv om mesteparten ikke kan sees fra utsiden, så er det likevel greit å få det ferdig slik at jeg kan slutte å irritere meg over det hver gang jeg ser på det!

Det er også et sted på utsiden på styrbord side like ved ombordstigningstrinnet som har en liten skade som må repareres, men på den siden av båten er det en utrigger uten noen gåflate på, så det får jeg ikke begynt med ennå. Det ble sparklet under dugnaden i fjor, men må pusses ned. I vinter har jeg også fått en liten skade som må sparkles og slipes ned på babord side etter at et tau hoppet av halegatten og gnidde på selve glassfiberen..

Alt dette er over fenderlista, så dette kan jo gjøres når som helst, egentlig. Og akkurat dette har jeg som sagt gått kurs på, så det er bare å komme i gang!

I tillegg skulle det ha vært støpt ny glassfiber på venstre side av takluka i baugen. Jeg skulle tro at det bare er å legge på noe glassfiberstrie der for å forsterke slik at man kan få skrudd på det festet til luka som skal på.

Egentlig var det en båtkollega som hadde tenkt å gjøre det, men i mine gode og optimistiske øyeblikk tenker jeg at jeg kanskje kan klare det selv! Det er tross alt ikke veldig avansert ettersom det dreier seg om en rett flate som skal forsterkes. Men det bør nok gjøres under litt varmere temperaturer enn det vi har foreløpig… Bør vel konferere litt med ham først også. Han har mer enn nok å gjøre med sin egen båt, så det er mulig jeg velger å gjøre det selv.

Om jeg i det hele tatt rekker å ta en tur utpå i løpet av påsken er et annet spørsmål! Målet er å få båten så klar som mulig til jeg skal kaste loss på årets første lange tokt 17. april, så selv om det blir knallvær må jeg nok proritere knallhardt. I tillegg er det ganske lite diesel på tanken nå, så første tur er nødt til å gå til nærmeste dieselpumpe!

Related Images:

2 tanke på “Klar for påske – i havna

  1. Du får ta deg en tur til Fredrikstad så vi får støpt ferdig kanten ved luka.
    Men da må vi ha helt andre temperaturer. Det må være over 12 grader hele døgnet før du gir deg i kast med gelcoat, Topcoat og glassfiberreparasjoner.

    1. Ja, det er vel egentlig bare pussingen av sparkel jeg kan gjøre nå i påsken. Vi får satse på at varmen kommer for alvor snart!

Kommentarer er stengt.