Et lite avbrekk i en stille tid

Det begynner å bli færre båter å se både i havna og ute på sjøen. Facebook-feeden min fylles med båtkolleger som skriver om sin siste tur og legger ut bilder av båten på land og med presenning på. Men min båt ligger fortsatt i båsen.

Hovedårsaken til at båten min alltid har ligget på sjøen var opprinnelig at da jeg kjøpte min første båt var det sent på høsten og jeg hadde ikke noe sted jeg kunne legge den på land uansett. Og dermed startet jeg mitt båtliv som helårsbruker! Ganske tilfeldig altså.

Siden har det blitt en vane, og jeg har lært meg å sette pris på høst og vinter-sesongen også. Og foran denne vinteren gleder jeg meg litt ekstra siden jeg har tenkt å bruke båten litt mer enn jeg gjorde forrige vinter. Da kom jeg meg ikke utpå i det hele tatt.

Den siste uka har det ikke blitt gjort så veldig mye med båten ettersom jeg har vært bortreist på en lenge planlagt ferieuke. Jeg var egentlig ikke spesielt optimistisk med tanke på å dra, men det ble til at ferieuka ble tatt som planlagt. Jeg må lide for det nå i ettertid fram mot neste lønning, men samtidig var det utrolig godt å komme meg bort litt, spesielt til et sted med shortsvær. Jeg trengte det!

Det var første gang siden før pandemien at jeg og døtrene var tilbake i jobbens ferieleilighet i Nice og siden flybillettene var bestilt lang tid i forveien og oppholdet totalt sett blir langt billigere enn man skulle tro siden vi ikke har utgifter til hotell, så gikk det seg til likevel. Det blir selvhusholdning selvsagt, men matvareprisene i Frankrike ligger noe under det norske nivået, for å si det slik… Og nå som ungene er voksne og fløyet ut av redet så betaler de selv for reise og opphold, noe som gjør det langt rimeligere for en pappa!

Stua i jobbens ferieleilighet i Nice. Det er i tillegg kjøkken, to bad, to soverom og to uteplasser.

På denne turen hadde vi med oss mora til ungene – som aldri har vært der før. Det var en slags forsinket 50-årsgave. Mandagen fylte yngstejenta i tillegg 23 år, og hun hadde gledet seg til å feire bursdagen i selve Nice. På dagen fikk vi også en total overraskelse som ingen av oss var forberedt på!

Guttungen hadde nemlig opprinnelig sagt nei til å være med – han var med de to første gangene vi dro dit, men har stått over siden da. På mandag ettermiddag ringte det imidlertid på døra, noe vi ikke skjønte hvorfor. Og siden det ikke svarte da vi tok av røret til porttelefonen, så ville vi ikke slippe inn noen ukjente i blokka. Men ringingen fortsatte likevel. Og så kom det en melding på Messenger fra guttungen der han skrev at han hadde sendt en pakke til oss som måtte hentes. Da gikk jentene ut for å se hva dette kunne være, og der stod jaggu meg Robin selv i levende live! 🙂

Han hadde fått en plutselig innskytelse og bestilt en restplass og dratt ned for å overraske oss! Noe han til de grader gjorde! Jeg satt i stua og hørte hylene fra jentene og skjønte ikke med en gang hva som var på gang! Utrolig morsomt og utrolig overraskende! Han ble dermed værende til torsdag da han dro hjem, mens vi var der fra lørdag til lørdag.

Det er kanskje et tegn på at jeg begynner å bli gammel at jeg satte så pris på det ukelange oppholdet? Det var ikke under 20 grader noen av dagene mens sola var oppe, så jeg spankulerte rundt i t-skjorte og shorts og ble nok en gang effektivt minnet på hvorfor jeg sysler med tanken om å få til en ordning der jeg kan oppholde meg i varmere strøk om vinteren og tilbringe sommerhalvåret i Norge… Det er ikke mange år til jeg gjør virkelighet ut av den drømmen, det blir jeg sikrere og sikrere på!

Måtte selvsagt ta togturen til Monaco (20 minutter og 80 kroner med tog) og titte på Nidelven som fortsatt ligger i havna i Monte Carlo!

Nidelven er fremdeles på plass i Monaco, med de gedigne luksusyachtene en trosselengde unna…

Tilbake i Norge lørdag måtte jeg jo ta en tur ned til båten og sjekke ståa. Pumpet opp en bøtte med regnvann fra kjølen i forkabinen med batteripumpa fra Biltema, men ellers var alt OK om bord. Er positivt overrasket over den pumpa, går raskere og med mye mindre arbeid å få lenset unna vannet. Og batteriene holder fremdeles greit etter fire tømminger. Når luka foran er tettet vil det forhåpentligvis ikke bli bruk for den igjen, men den er grei å beholde som backup. Bruker to D-batterier.

Nå er planen å få tatt litt pussing på treverket til sofaryggene, som jeg ikke har fått begynt med. Så må jeg prøve å komme meg ned til Fredrikstad for å få hjelp til å støpe og tette luka i forkabinen, slik at jeg slipper å pumpe ut vann derfra…

Den batteridrevne pumpa til 199 kroner fungerer foreløpig fint.

Denne uka jobber jeg nattevakter, så det er litt begrenset hva jeg får gjort ettersom det allerede er mørkt når jeg står opp på sen ettermiddag, så jeg kommer vel ikke i gang før avspaseringsdagene trår i kraft i neste uke. Jeg har i tillegg ikke hørt et pip fra Engelsviken, men vet at det også er min skyld. Jeg er nemlig ikke flink til å ringe, jeg foretrekker generelt tekstmeldinger og epost, men når det gjelder Engelsviken er det telefon som gjelder for å få noe til å skje! Men jeg må vel nesten vente til jeg er ferdig med nattvaktene før jeg får gjort noe med det. 

Å ringe etter at jeg er ferdig med nattvakta er for tidlig, og jeg trenger den søvnen jeg kan få, så det er ikke fristende å sette på alarmen for å våkne opp før de drar hjem for dagen heller…

Det ville jo vært ideelt å slå de to tingene som skal gjøres sammen på samme tur. Skal jeg først ned til Fredrikstad for å få støpt til takluka, så kunne jeg stukket innom slippen på Engelsviken på vei sørover eller på returen – men jeg vet jo ikke en gang om de har fått bestilt de delene de måtte ha. Ville jo vært greit å få dette unnagjort slik at jeg kan bruke båten trygt denne vinteren.

Det de skal gjøre er å bytte en lekk impellerpumpe, montere nye bolter i festet til motoren/akslingen og bytte mellomakslingen samt få en ny belg på flensen. Jeg har fått beskjed om at jeg kan bruke båten som vanlig, men helst ikke kjøre så veldig fort. Men fint å få dette gjort uansett.

Så får vi se om det blir noen tur sørover til Hvaler-området igjen denne måneden. Må jo få gjort dette unna før vinteren kommer, hvis det skal gjøres i år og ikke utsettes til våren. I alle fall luketettingen.

Det blir nok ikke så veldig mange turer nå før nyttår, men jeg har håp om å komme utpå noen ganger. Får jeg en fire-fem turer utpå før nyttår skal jeg vel si meg fornøyd, tenker jeg. Fortsetter det med mildt vintervær kan det bli en tidlig start på sesongen neste år, men det blir nok sannsynligvis noen uker fra midten av januar og til midten/slutten av februar hvor det erfaringsmessig kanskje legger seg litt is utpå fjorden. Så da blir det å vente litt med turene.

En stille tid blir det uansett framover, med stadig færre båter å se i båthavna (selv om det på Oksval bruker å ligge mange båter i boblehavna) og adskillig færre båter utpå. Jeg gleder meg allerede til å styre skuta gjennom blikkstille vintervann og knallblå himmel med kaffe i termokoppen og den overhalte Wallasen i gang under kalesjen! Nesten ingenting som slår en slik opplevelse.

Vinteren på sjøen er en helt spesiell opplevelse!