To små etapper

Etter et par dager hos broren min på Skottevik dro jeg videre over Kvåsefjorden til Stokken. Etter ei natt der ligger jeg nå i Kristiansand.

Torsdagen ble brukt til å bunkre opp med Pepsi-Max om bord. Broren min og kona hans skulle uansett på Sørlandssenteret for å gjøre noen innkjøp til restauranten, og siden OBS ligger der, så ble det en tur innom der også. De har nemlig tilbud på 8-pakk med Pepsi-Max denne uken, så da fikk jeg med meg tre slike (som var maks per husholdning).

I båten går det stort sett på kaffe og Pepsi-Max, så greit å få gjort det unna! Det skal vel holde noen dager ettersom jeg fremdeles har en og en halv 6-pakk igjen fra innkjøpene på Kiwi i Lillesand. Er jeg heldig har kanskje Extra i Farsund samme tilbud når jeg ligger der … Der ligger jo butikkinngangen to meter fra brygga …

Når jeg kommer dit skal jeg for øvrig kjøre et par omganger med vaskemaskin og tørketrommel, for der er det nemlig inkludert i havneavgiften, mens de andre stedene må jeg betale mellom 40 og 60 kroner per maskin …

Jeg har med meg mer enn nok med tøy, så det er ikke noe som jeg behøver å gjøre før jeg havner der.

Men uansett, tilbake til torsdagens etappe! Skulle vel egentlig ha skrevet dette i går eller tidligere i dag, men jeg sliter fremdeles med litt feber, harkete hals og snufsete nese, så jeg er ikke helt i slag. Har hanglet slik den siste uka nå.

Straks klar for avgang fra Skottevik

Jeg valgte å dra av gårde på ettermiddagen torsdag, av den enkle grunn at det i dag skulle blåse opp igjen utpå ettermiddagen, og at jeg egentlig hadde tenkt å rekke et arrangement i dag som startet klokka 12. Så da ville det være greit å komme meg litt nærmere Kristiansand.

I tillegg skulle det være grilling og fest for et firma like ved restauranten (ikke i, bortsett fra at de skal servere frokost og lunsj til dem de dagene de er der), så jeg tenkte at det kunne være like greit å dra videre før det var full fest på bryggekanten!

Ulvøysund

Jeg sa derfor på gjensyn til vertene (kommer nok innom på returen om et par uker), og dro av gårde litt før klokka 15. Da var det også meldt litt roligere sjø etter at dette hadde blåst litt på natta og gjennom formiddagen.

Utenfor Skottevik og før jeg dreier inn mot Ulvøysund var det som vanlig noe rotete sjø, men etter å ha passert gjennom sundet og ut i Kvåsefjorden, ble jeg positivt overrasket over å møte mye mindre sjø enn jeg hadde ventet.

Stokken

Overfarten gikk derfor for seg i bedagelig tempo. Jeg hadde jo egentlig planlagt å dra videre til Kristiansand med en gang, men da jeg nærmet meg Stokken og så at det kun lå en eneste seilbåt der, så ble jeg fristet til å legge meg der for natten likevel!

Det har blitt lite med uthavner på dette toktet, selv om det egentlig var planen da jeg dro, men været og litt dårlig form har gjort det slik at jeg har funnet ut at det har vært tryggest å legge meg i gjestehavner.

Stokken ligger jo da også knappe timen fra Kristiansand i kosefart, omtrent samme avstand som det var fra Skottevik til Stokken, så jeg behøvde uansett ikke stå ekstremt tidlig opp for å komme meg i havn tidsnok.

Herlig å ligge i uthavn av og til også!

Stokken var vel den første uthavna jeg besøkte da jeg var på min første tur til Sørlandet med snekka mi (Nidelv 24) sommeren 2018. Jeg har jo hatt planer om å legge meg der med Tresfjorden også, men det har alltid vært noe som har gjort at jeg har dratt videre. 

Da jeg var her i 2018 hadde en gammel familievenn (egentlig venn av broren min) ordnet et plass til meg nettopp på Stokken. Han hadde jeg ikke sett siden familien hans flyttet på 70-tallet! Det ble en koselig kveld sommeren 2018, med bål på strand og hyggelig selskap både med ham og familien og andre båtfolk som lå der.

Så god plass at jeg trygt kunne breie meg langsides!

Så da jeg hadde lagt meg til i havna (og fått hjelp med tampen av han som lå der med seilbåten og som gikk forbi på bryggekanten da jeg la til), så sjekket jeg Marine Traffic-appen for å se om han var i nærheten.

Det var han ikke akkurat, appen viste at han lå i Bergen! Så da fyrte jeg av en melding til ham og lurte på om det var mulig å låne båtplassen hans i helga – noe det var!

Årsaken til at jeg spurte var at jeg i dag hadde planer om å komme meg til Fartøyvernsenterent på Bredalsholmen, og busstoppet som tar meg dit ligger like ved småbåthavna i Auglandsbukta. Skulle jeg dratt inn til gjestehavna i Kristiansand ville bussturen ifølge appen nesten ta en time inkludert bussbytte og ventetid, mens fra Auglandsbukta tar det under ti minutter!

Og gjestehavna i Kristiansand er ikke den billigste heller … De kjører fremdeles 350 kroner natta selv sent i august! Mens Sørlandets dyreste gjestehavn – Arendal – har gått ned fra 450 kroner til 65 kroner nå!

Lå flere båter på denne siden av øya.

Det ble en rolig kveld og natt på Stokken, jeg tok meg en liten tur på land, men fant ut at øya var ganske så kupert og myrete, og i tillegg var jeg fortsatt ikke helt 100 prosent i form, så turen ble ganske kort. Men jeg fikk med meg at mens det kun var to båter der jeg lå, så lå det en gjeng på den andre siden av øya, mot Vrengen.

Det som er så deilig med å ligge i uthavn – spesielt når det ikke er andre båter der! – er stillheten og mørket. Det eneste jeg hørte på kvelden og morgenen var bjelleskrammel fra sauene som gresser der (så dem ikke, så regner med at det var sauer, eller kanskje geiter?).

I tillegg blir det jo bekmørkt når mørket faller på, for det var ingen lys eller bygninger på land. Det eneste lys jeg kunne se fra der jeg lå, var det røde og grønne lyset på fyrstakene på utsiden.

Tidlig fredag morgen på Stokken.

Men jeg merket om morgenen i dag at det begynner å bli høstkaldt om natta. Siden jeg hadde litt feber kan jeg ikke si at jeg frøs i natt – dyna er varm og god – men på morgenen måtte jeg sette på dieselvarmeren for å få litt lunk om bord! Jeg liker ikke å ha den stående på om natta, men det var behagelig med litt lunk etter hvert! Det er faktisk første gang på denne turen at jeg har brukt varmeapparatet! Har hatt på vifteovnen på sen kveldstid når jeg har hatt landstrøm, men ikke dieselvarmeren.

Siden det skulle blåse opp igjen på tidlig ettermiddag i dag, så dro jeg av gårde ganske tidlig til meg å være. Det var blikkstille, men litt grått da jeg kastet fortøyningene, men før jeg var kommet til Tømmerstø og fortsatte videre i Randesund (?), så kom det både solgløtt og blå himmel til syne.

På vei ut fra Stokken.

Over Byfjorden/Kristiansandsfjorden kom det noe sjø, men bare småplukk, og like før jeg passerte Bragdøya kom det et plutselig og kort regnskyll. Jeg fant den ledige båsen uten problemer (har vært her to ganger før) og var på plass i god tid før klokka 9 på morgenen.

Gjennom Randesund.

Så oppdaget jeg at det arrangementet jeg hadde tenkt meg på klokka 12 egentlig var et lukket selskap, så dermed benyttet jeg anledningen til å legge meg nedpå et par timer istedenfor, etter å ha spist litt frokost!

Dermed blir det ikke tur over til Bredalsholmen i dag, men i morgen. Fartøyvernsenteret har åpen dag både lørdag og søndag, med muligheter til å få servert både stormsuppe og gratis hjemmelaget is, pluss å se seg om bord i de to fredede lasteskipene Hamen og Hestmanden. Det er noe jeg alltid har hatt lyst til! Og ikke minst ta selve det øvrige området nærmere i øyesyn.

Passerer Bredalsholmen på vei inn til båthavna.

Så da er programmet lagt for gårsdagen!

I morgen kommer to båtkolleger til Kristiansand med sin Nidelv 24. De har vært på tur i noen uker de også, og legger seg nok i gjestehavna Kristiansand. Jeg traff dem første gang da jeg selv var Nidelv 24-eier, og siden da har jeg vel hilst på dem stort sett hver gang jeg har vært på Sørlandet, stort sett i Lillesand, der de bor.

Jeg får se om jeg bare tar bussen inn til byen og besøker dem i gjestehavna der, eller om jeg tar båten og legger meg noen timer i havna før jeg drar tilbake til Auglandsbukta. Jeg tror vel det blir bussen, for jeg har tenkt å ligger her jeg er nå til søndag eller mandag.

Vi får se på formen min, mulig det er nok for meg å besøke Bredalsholmen i morgen, og heller ta bussen inn til Kristiansand på søndag. Da blir det ikke avgang herfra før mandag i så fall.

På plass i Auglandsbukta.

Related Images: